dilluns, 11 de juny de 2012

Nanomedicina contra el càncer


Actualment s’està investigant en un nou tractament per a curar una malaltia que causa moltes morts, el càncer. El tractament del que parlem és la nanomedicina.
Els Instruments nanomètrics permeten manipular i mesurar molècules en gran nombre amb promptitud, precisió i a costos insignificants.


S'utilitza la nanotecnia per a detectar precoçment una anomalia. Les teràpies recolzades en açò permeten dirigir el tractament exclusivament cap a aquesta alteració (cèl·lules diana) evitant greus efectes secundaris en les cèl·lules sanes.

En experimentar amb ratolins fent un seguiment dels ARNs infectats han pogut comprovar que al principi de la malaltia es desenvolupen determinades proteïnes que servirien com a marcadors per detectar el desenvolupament de la malaltia.

Encara que actualment és car realitzar aquests mesuraments, els científics Heath i Hood han desenvolupat un xip que analitza en una gota de sang els nivells de proteïna, utilitzant una versió miniaturitzada del que s'usa per detectar aquestes proteïnes i el seu cost de producció és baix. Al laboratori Caltech han creat un sistema de microfluids que integra en un xip, vàlvules i bombes, que dirigeix amb precisió cada element a analitzar a cadascuna de les càmeres del xip, que realitza un mesurament separat i independent.
A més la nanotécnia redueix la dosi requerida de cada fàrmac per tractar un càncer. Treballar a aquesta escala ofereix molt de control sobre el comportament de les partícules dins del cos. Aquestes partícules viatgen pel corrent sanguini sense poder penetrar en les cèl·lules sanes perquè els vasos sans no tenen els porus que estan presents en els vasos dels tumors. Les partícules entren per els porus i s’acumulen en el tumor sense afectar a la resta de l’organisme. Les nanopartícules menudes s’eliminen ràpidament a través del ronyó mentre que les de major tamany es mouen amb dificultat pel tumor.
A més aquestes partícules són resistents als bombejos freqüents de defensa contra els altres fàrmacs. Aquestes partícules estan dissenyades per a romandre més de 40 hores al corrent sanguini i així permetre'ls arribar al tumor i actuar allà.
Els pacients tractats amb nanopartícules no pateixen els efectes secundaris de la quimioteràpia, a més aquesta teràpia no en produeix de nous.


Pensem que aquesta rama de investigació es molt beneficiosa ja que presenta molts més avantatges que inconvenients a més la utilització d'aquestes nanopartícules, de baix cost i gran eficàcia, permetrà que aquesta cura arribi fins i tot als països subdesenvolupats.


Aquesta noticia l'hem trobada en la revista: Investigación y ciencia d'Abril 2009. Per a llegir-la sensera heu d'anar a la pàgina web de la revista i buscar-la amb el nom de "Nanomedicina contra el cáncer".
A partir d'anàlisi de proteïnes en sang regulars es podrà avaluar l'evolució de la salut de l'individu. Així a una persona que descobreixin propensa a tenir algun tipus de tumor i comencés a prendre un nanoterapeutic per contrarestar-lo, l'hi disminuiria molt el percentatge de probabilitat de desenvolupar aquest tumor.