dissabte, 20 de gener del 2007

Resum: Els proteosomes:


El proteosomes són grans complexos formats per molts enzims que degraden les proteïnes cel.lulars, el seu nom es degut a estos enzims, les protases, que son més abundants en teixits d´alta activitat metabólica com para el fetge, però estan presents en tots les cèl.lules. Una sola cèl.lula conté uns 30000 que trenquen les proteïnes fins que estes queden reduïdes a aminoàcids que s´aprofitaràn per a la síntesi de noves proteïnes. Quan els enzims destruïxen una proteïna important o no degraden les malformades apareixen malalties. Aquesta degradació exerceix un paper important en la regulació del metabolisme corporal, per això una manera de frenar una reacció bioquímica es que les cél.lules degraden un enzim important o una proteïna reguladora i al contrari, hi han processos que sóls se activen amb la degradació de una proteïna clau, per ejemple; en la desnutrició el proteosomes s´activen en els músculs proporcionant aminoàcids que es convertiran més tart en glucosa. Gràcies a l´acció del proteosomes s´evita l´acumulació de proteïnes potencialment tóxiques.ARQUITECTURA MOLECULAR DELS PROTEOSOMES:
Té forma de túnel i esta format per una partícula central acompanyada per una o dues partícules reguladores situades aun extrem, que contenen diverses ATP-ases que s´uneixen les proteïnes, marcades per la cél.lula, que s´han de destruir. La partícula central té 4 anelles que envolten un canal central que forma el tracte digestiu del proteosoma els anells dels extrems eviten que proteïnes que no s´han de destruir hi pasen, per distingir-les son marcades per ubiquitina que es una proteïna de sóls 76 aminoàcids que s´uneixen a altres proteïnes i així són encaminades fins el proteosoma, la ubiquicació, que requereix energia.
Asi encontrareu més inforamció de els proteosomes in un video on estan explicats molt bé: http://fai.unne.edu.ar/biologia/cel_euca/celula3.htm#Proteosomas

1 comentari:

Sergio Mestre ha dit...

Muy bien tu resumen de los proteosomas. La actividad de los proteosomas está muy ligada a la actividad de las chaperonas que ya comentamos en clase ¿recuerdas?. Te propongo un post sobre este particular. Por cierto, muy adecuado el enlace que presentas.