dijous, 15 de febrer del 2007

Resum: Els BioElements

Els bioelements:
Els elements que es troben en la matèria viva s'anomenen bioelements o elements biogènics.
Es poden classificar en :


-Els bioelements primaris: Són indispensables per a la formació de les biomolècules orgàniques ( glúcids, lípids, proteïnes i àcids nucleics ), que són les molècules que constitueixen tots els éssers vius i que, a més, en la naturalesa, tan sols es produeixen aquests. Per això. les biomolècules també s'anomenen principis immediats de la vida. Aquests són: O, C, H, N, P i S.

-Bioelements secundaris: Són tots els altres bioelements. En aquest grup se'n poden distingir dos tipus: els indispensables, que són els que no poden faltar perquè són imprescindibles per a la vida de la cèl·lula i que es troben en tots els éssers vius; i els variables, que són els que sí que poden faltar en alguns organismes.
Una altra classificació dels bioelements és la basada en l'abundància. Els que es troben en proporcions inferiors al 0,1 % s'anomenen oligoelements, i els altres, bioelements plàstics.

-Els bioelements primaris: Si es compara la composició atòmica de la biosfera (matèria viva que hi ha a la Terra), amb la composició de l'atmosfera, de la hidrosfera i de la litosfera, que són les tres capes que ocupen els éssers vius
Els bioelements secundaris: Tenen diferents funcions. S'hi poden distingir els que són abundants i els que solen ser oligoelements.

-Els principis immediats o biomolècules: Són les substàncies químiques que composen la matèria viva. Els mètodes utilitzats per dur a terme aquesta anàlisi són: l'evaporació, la filtració, la destil·lació, la diàlisi, la cristal·lització, l'electroforesi i la centrifugació
.