dissabte, 6 de maig del 2017

Com es pot regular la formació de neurones?




Un estudi realitzat pel CSIC ha donat a conèixer un nou mecanisme, amb el qual les cèl·lules són capaces de reprogramar el seu metabolisme. Açò es porta a terme mitjançant l'autogafia, que és un procés mitjançant el qual una cèl·lula destrueix proteïnes o altres substàncies del citoplasma, però més concretament es produeix la mitofagia, que consisteix en l'eliminació de les mitocòndries danyades de la cèl·lula. És un procés natural en què les cèl·lules poden reciclar aquestes mitocòndries per a mantenir l'entorn cel·lular sa. A més aquest procés és necessari per a la diferenciació neuronal; la cèl·lula modifica el seu fenotip cap a diferents tipus cel·lulars amb una funció determinada.


No obstant això, aquesta investigació aporta informació sobre el naixement de noves cèl·lules o inclús la diferenciació de les cèl·lules del sistema immunitari.
S'ha pogut demostrar que quan es produeix la diferenciació, la fase en la qual la neurona adquireix les característiques fisiològiques de la neurona adulta, els nivells d'oxigen en el teixit baixen considerablement provocant la degradació de les mitocòndries. Açò dóna lloc a un canvi en el metabolisme de la cèl·lula que regulara la diferenciació cel·lular.


Per a portar a terme aquesta investigació s'han analitzat cèl·lules procedents del sistema immunitari i de les retines de ratolí, per a estudiar la diferenciació de les cèl·lules ganglionars; cèl·lules nervioses essencials per a la visió.


Els resultats permeten conèixer més els canvis en el metabolisme, la diferenciació cel·lular i a més també els processos de reprogramació metabòlica en persones que pateixen càncer, en aquest cas la reprogramació o "efecto warburg" fa que les cèl·lules tumorals cresquen.
Fins i tot podrien aportar coneixements per a malalties com el glaucoma, una malaltia de l'ull que li roba la visió gradualment i que pot provocar la pèrdua de la visió de manera sobtada.

 Per a saber més del "efecto warburg"
Personalment em sembla una notícia de gran interès i importància per a la medicina, ja que aquest estudi permet conèixer més en profunditat alguns processos de les cèl·lules i a més en un futur poden a portar més informació per a la cura d'algunes malalties.
Aquest article pertany a l'apartat del metabolisme i autoperpetuació de la asignatura de biologia de 2 batxillerat.
 Font de la notícia ací

1 comentari:

Unknown ha dit...

Una noticia de gran importancia para la medicina, ya que bajo mi punto de vista aporta gran información para combatir el cáncer. Además, que todo esto ayuda a conocer los cambios producidos en el metabolismo que nos puede afectar de forma muy considerable a cualquier función de nuestro organismo.
Aquí adjunto una noticia que aporta más información sobre el efecto warburg.
http://cancerintegral.com/las-causas-del-cancer-el-efecto-warburg-i-el-metabolismo-tumoral/#sthash.wAsY2TYo.dpbs