diumenge, 7 de maig del 2017

LA UTILITZACIÓ DELS ERRORS DEL GENOMA CONTRA EL CÁNCER

Científics del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) han descobert una fallada en la replicació del genoma que pot provocar la malignització cel·lular però també es podria utilitzar per acabar amb les cèl·lules tumorals.

En concret, segons detallen a la revista 'Cell Reports', han vist que la cooperació de dues proteïnes anomenades CDC6 i CDT1 és essencial per a la duplicació normal de l'ADN mentre que la seva sobreexpressió provoca que el material genètic es replique de forma excessiva, descrivint per primera vegada les conseqüències d'aquest fenomen en mamífers.


El més important del genoma és l'estabilitat durant tot el procés de replicació de l'ADN. Però hi ha alteracions que produeixen una mala replicació, en concret tres. Aquestes són moltes mutacions, que la cèl·lula es replique sense estar preparada o que es replique de més. Això és el que produeix que hi hagi processos tumorals.

Per evitar aquestes situacions existeixen mecanismes de control, com les proteïnes CDC6 i CDT1, que s'encarreguen d'acoblar el procés de replicació en la còpia de l'ADN. Després de realitzar la seva funció, aquestes proteïnes són inhibides bioquímicament ja que si es mantuvieses en acció, podrien fer començar de nou el procés amb greus conseqüències per a la cèl·lula, ja que podria portar a produir cèl·lules canceroses.


A més, els investigadors van utilitzar ratolins modificats genèticament per demostrar que quan hi ha una alta presència d'aquestes proteïnes, es reprodueix la re-replicació afectant als teixits. Per això, les cèl·lules canceroses tenen un alt nivell de CDC6 i pensen que en aquestes cèl·lules s'induiria ràpidament la re-replicació augmentant només els nivells de CDT1, sense afectar les cèl·lules normals.

Sota el meu punt de vista, aquest és un important avanç perquè qualsevol descobriment que ens apropi a conèixer d'una manera més específica els processos cancerosos puden ajudar-nos a combatre-ho. Per això, cal que s'intenten emprar fàrmacs que augmentin els nivells d'aquesta proteïna i poder induir aquesta re-replicació en cèl·lules canceroses provocant la seva eliminació de l'organisme.

Aquesta notícia està relacionada amb els temes de metabolisme, genética i autoconservació del llibre de Biologia de 2n de batxillerat.

Ací està l'enllaç de la notícia actual.