dijous, 8 de novembre del 2012

Cèl•lules neuronals madures es “reseten” per a originar un tumor cerebral


Notícia extreta de la revista virtual SINC.

El Glioblastoma, és el tipus de tumor més comú i maligne de càncer de cervell. S’han descobert que no sols tenia el seu origen en cèl·lules glials o en cèl·lules mare neuronals no diferenciades capaces de transformar-se en distintes cèl·lules del sistema nerviós com es pensava, sinó també poden sorgir a partir de cèl·lules neuronals completament madures que fan proliferar el tumor dividint-se incontroladament, aquestes són capaces de “resetear-se” i tornar a un estat indiferenciat des de el qual fan créixer el tumor.
La gran novetat, és que és la primera vegada que es demostra que les cèl·lules cerebrals madures poden adquirir mutacions i desenvolupar la malaltia.

Glioblastoma

Tota cèl·lula en el cervell té la capacitat de ser l’origen dels gliomes (tumors cerebrals), però si una cèl·lula ja diferenciada a la que recibeix les alteracions genètiques, primer s’ha de desdiferenciar, reprogramar-se, per a formar una unitat pareguda a les cèl·lules mares del cervell.
La idea dels experts es bloquejar el procés de proliferació descontrolada i autorreplicació que adquirisen les cèl·lules madures després de revertir al estat troncal.

Esta troballa, va ser publicada en la revista Science, pot tenir aplicacions per al tractament d’aquests tipus de tumors, ja que els malalts de gliomes, són intervingudes quirúrgicament mitjançant la quimioteràpia.
Els glioblastomes, són tumors hereditaris, per tant, es impossible saber si es van a desenvolupar o no, probablement alguns factors (nutrició, ambientals) també estan implicats en aquests.

Aquesta notícia està relacionada amb la xarrada que ens va donar el xic de l'amarató de TV3 sobre el càncer.