Desgraciadament les malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer, Parkinson, l'epilèpsia o l'ictus provoquen un deteriorament en les neurones. Mitjançant diverses investigacions s'ha arribat a descobrir que hi ha un mecanisme capaç de frenar-ho.
Totes aquestes malalties presenten un procés mitjançant el qual les neurones són danyades i destruïdes per una activació excessiva dels receptors d'un neurotransmissor, glutamat. Aquest procés es coneix amb el nom d'excitoxicitat.
Vídeo que explica més a fons que és el glutamat
L'avanç descobert per científics espanyols ha donat a conèixer que la proteïna quinasa D (PKD) evita la mort neuronal, ja que l'excitoxicitat actua sobre aquesta i per tant es desactiva. A més han mutat aquesta proteïna i han observat que les neurones generen una alta resistència enfront de l'oxidació.
Però és cert que els fàrmacs i teràpies per augmentar l'efecte neuroprotector de la PKD han d'estar controlats i ser selectius per a no potenciar la supervivència d'altres tipus de cèl·lules, com les canceroses i evitar el seu creixement desmesurat. L'ús de fàrmacs que inhibeixen aquesta proteïna podria ser exitós en tractaments antitumorals i inclús per a fomentar el dany neuronal.
Aquesta investigació sembla molt interessant pel fet d'haver descobert que hi ha una proteïna que és capaç d'evitar el deteriorament de les neurones, i amb la seua mutació generar una major resistència d'aquestes. Tot açò pot donar lloc a què gràcies a altres proteïnes es pose fi a les malalties neurodegeneratives en un futur.
Aquesta notícia esta relacionada amb la part de les molècules de la vida, més concretament en les proteïnes del llibre de 2º de batxillerat.
Aquesta notícia ha sigut publicada el 15 de gener de 2018 per la revista SINC. Per llegir la notícia original cliqueu açí .
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada