diumenge, 27 de setembre del 2009

Falta sang; fabriquem-la.




Falta sang, és una realitat. No obstant, Espanya té una de les taxes de donació més altes del món. Actualment, la mitat d'aquestes donacions s'utilitzen en persones majors de 60 anys. Però en el 2050 la població d'ancians es duplicarà. Aquest fet repercutirà en que hi haurà una demanda de sang major i hi haurà menys donants.

Per altre costat, hi ha una esperança: la sang artificial. S'està estudiant com "fabricar" aquesta sang utilitzant cèl.lules mare obtingudes del cordó umbilical. El procés seria agafar cèl.lules mare del cordó umbilical i fer que es desenvolupen en cèl.lules precursores de les cèl.lules de la sang i a partir d'aquestes obtindre glòbuls rojos, leucòcits i plaquetes.

No obstant, hi ha alguns problemes, els glòbuls rojos només es mantenen durant 42 dies (i per tant, no es podrien fabricar en grans quantitats)o el preu de la fabricació (una unitat de sang -450 mL.- costaria uns 4.000€).
Una complicació afegida és que l'augment de l'immigració ha repercutit en una diversitat sanguínea major i, per tant, hi ha més problemes a l'hora d'abastir la població.

Un grup d'investigacions de la Universitat de Edimburg estan treballant amb cèl.lules mare procedents d'embrions i segons han anunciat, al 2012 realitzaran les primeres transfusions a voluntaris. L'exèrcit nord-amercià també està fent proves amb sang de porc i altres compostos i el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona també tenen investigacions entre mans.

Oblidant-nos de tot açò, mentres s'inventiga, l'única manera d'aconseguir aquesta sang és la donació.

Ací us deixe un vídeo:




Enllaç a l'article de El País, per Mónica López Ferrado.

1 comentari:

Rafa Dep.BioGeo ha dit...

Realment és un problema la necesitat de sang, i els etudis estan a l'ordre del dia; i ací deixe alguns enllaços:
1. http://new.medigraphic.com/cgi-bin/resumen.cgi?IDREVISTA=12&IDARTICULO=8483&IDPUBLICACION=938&NOMBRE=Archivos
2. http://www.doyma.es/revistas/ctl_servlet?_f=7064&ip=81.203.0.109&articuloid=13032626&revistaid=2