dilluns, 4 d’abril del 2016

Una alteració genètica en sang prediu la resistència al tractament del càncer de pròstata metastàsic



Científics de Catalunya han liderat una investigació que revela com una alteració genètica, TMPRSS2-ERG, en pacients amb càncer de pròstata metastàsic prediu la resistència al tractament amb taxans, la quimioteràpia més eficaç en aquesta malaltia.

                       
Un estudi publicat a la revista European Urology demostra que la detecció d'una alteració genètica, coneguda com TMPRSS2-ERG, en mostres de sang de pacients amb càncer de pròstata metastàsic prediu la resistència al tractament amb taxans, un tipus de quimioteràpia que és la més eficaç en aquesta malaltia.

El càncer de pròstata és el segon tipus de tumor més freqüent a tot el món. A prop d'un 5% dels pacients debuten amb metàstasi, i una part dels que tenen la malaltia localitzada poden presentar metàstasi al llarg del temps. Els taxans són els fàrmacs quimioterapèutics més actius i augmenten la supervivència dels pacients amb càncer de pròstata metastàsic resistent a la castració, però no tots els pacients responen a aquesta teràpia.

Evitar la resistència al tractament
Estudis recents han demostrat que TMPRSS2-ERG està associada a la resistència al tractament amb aquest tipus de fàrmacs. Saber amb antelació si un pacient serà resistent o no al tractament pot ser útil per triar la millor opció terapèutica des de l'inici. A més, permet identificar subgrups de pacients que podrien participar en estudis amb nous tractaments dirigits.
En el treball actual els investigadors van avaluar la presència de l'alteració TMPRSS2-ERG en la sang de pacients amb càncer de pròstata metastàsic i de persones sanes. Els resultats demostren que un 90% dels pacients en els quals hi havia presència de l'alteració no responen al tractament, de manera que s'ha de buscar una altra alternativa terapèutica.


Per poder aplicar aquesta troballa a la pràctica clínica diària és necessari validar el test de manera prospectiva en un nombre més ampli de pacients. Aquest estudi de validació ja està en marxa a diferents hospitals de Catalunya, coordinat per l'equip de l'Hospital Clínic.

Per a més informació premeu ací
Aquest article va relacionat amb el tema del aparell reproductor de Biologia Humana.