dilluns, 6 de febrer del 2017

ES POSSIBLE REJOVENIR CÈL·LULES?

El rejoveniment cel·lular és una àrea que exerceix un gran interès entre els científics. Des de fa anys sabem que els telòmers, les parts més llunyanes del centre dels cromosomes, juguen un paper fonamental en aquest procés. També sabem que les telomerases, unes proteïnes associades a tot aquest mecanisme, són també elements clau.

Però, segons mostra un estudi dirigit per investigadors del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) s'han descobert alguns secrets d'aquesta maquinària cel·lular que ens ajuden a comprendre millor com passa. A més, aquesta investigació aprofundeix també en el paper que juguen aquestes estructures en els processos de formació tumoral.


Els primers estudis van posar de manifest que quan en un organisme adult es indueix la desdiferenciació de les cèl·lules, els telòmers s'allarguen, una cosa consistent amb el rejoveniment cel·lular. I és que, la inducció de la telomerasa "in vivo" és la responsable de produir aquest allargament en els cromosomes, quantificant-se per primera vegada en un organisme viu.

En concret, per realitzar el treball, publicat a 'Stem Cell Reports', els experts han treballat amb els anomenats 'ratolins reprogramables'. I és que, les cèl·lules d'aquests animals transgènics porten els quatre factors de Yamanaka, que s'activen amb l'administració d'un antibiòtic, retornant a un estat conegut com pluripotència, millorant el rejoveniment.

En aquest sentit, i en virtut de la importància dels telòmers en la regeneració dels teixits, l'envelliment i el càncer, els científics van analitzar els canvis per a trobar noves maneres de combatre una de les més complexes malalties de tots els temps.


I és que el més important és que la diferenciació de les cèl·lules també ocorre en el procés de tumorigènesi, que s'està afermant com un dels passos crítics del càncer. Amb això, els dos processos comporten canvis per igual en els telòmers, cosa que constata la similitud entre el poder del rejoveniment cel·lular i el desenvolupament d'un càncer.

Sota el meu punt de vista, aquest tipus d'investigacions són necessàries ja que, si ho pensem bé, el desenvolupament d'aquesta tècnica podria regirar dubtes sobre la formació del càncer. A més, obtenir noves respostes, suposaria un gran avanç per a tots els pacients amb deteriorament. D'aquesta manera, tots els descobriments seran ben valorats ja que amb el continu seguiment d'aquesta pràctica es podrien resoldre diverses malalties, per la qual cosa s'ha de seguir estudiant.

Aquesta notícia està relacionada amb els temes de genètica, microbiologia i autoconservació del llibre de Biologia de 2n de batxillerat.

Ací està l'enllaç de la notícia actual.