diumenge, 27 de gener del 2008

PERILL AMB L'UNGLA DE GAT


La segona causa de pèrdua de biodiversitat és la introducció d’espècies exòtiques en ambients que les hi són aliens. La planta anomenada popularment entre d’altres dits de bruixa, ungla de gat, ensems, patata frita, però científicament anomenada Carpobrotus edulis, n’és un clar exemple. Llegeix més:
El GEPEC-EdC hAN realitzat sols o ben acompanyats múltiples campanyes tant a Roda de Berà, com sobretot a Creixell i Torredembarra, amb el resultat de moltes tones arrencades manualment arreu d’aquest tram de costa al llarg dels darrers vint anys. No en va es tracta d’una planta que malgrat que molt bella i molt fácil de mantenir, molt agressiva envers les plantes genuïnes del litoral. Calia fer un pas endavant i s’ha establert un treball sistemàtic per a localitzar-la, a fi i efecte de facilitar-ne el seu extermini. Sobre el terrreny s’hi prenen fotografies i diverses dades útils, així com dades georeferenciades que mitjançant programari de Sistema d’Informació Geogràfic (SIG) permet localitzar-les directament sobre fotografies aèries i plànols amb facilitat. Aquesta part del treball a Torredembarra ha estat realitzat per en Miquel Foz i na Raquel Martínez. L’estudi, dirigit per na Maria Femenias i en Ramon Ferré, compta amb la participació també de na Mireia Núñez, que està confeccionant les fitxes identificatives de cada punt de dispersió, fet que facilitarà la seva extracció i posteriors seguiments. Concretament a la zona de domini públic de la Zona Marítimo-Terrestre de Torredembarra s’han localitzat 45 punts de dispersió que evidencien la necessitat de prohibir la seva plantació en tot el terme municipal.


2 comentaris:

francisco planchadell ha dit...

l'ungla de gat, es tracta d'una espècie vegetal invasora que cada vegada més, està fent perdre la biodiversitat autòctona.
Per al seu extermini o eliminació en part, s'estan portant a terme mesures no estructural, com ara, com dius, la confecció de plànols i fotografies per localitzar l'ungla de gat, saber on es troba exactament, i procedir ,posteriorment a la seua extracció, ja que constitueix un perill contra la flora autòctona.

Anònim ha dit...

L'ungla de gat com he dit aporta riquesa i bellesa als ecosistemes litorals de la costa brava. Bellesa paisatgística amb les seves flors purpuries i les seves tijes i fulles verdes prostrades com alfombres damunt d'algunes roques nues o directament penjants com cortines de vegetació mòvils desde els penyassegats.. La seva polinització és entomòfila i la dispersió de fruits en certs casos zoocora; els 'carpos' son comestibles per a un gran nombre d'animals (també per a les persones). I no sols menjar, sino que caminar per damunt d'ells amb els peus descalços és possible, donat que no punxen gens a diferencia de moltes altres especies de plantes... Bé; hi han d'altres raons per les quals defenso els carpobrotus, pero ja les he comentat en l'altre entrada d'aquest blog i també les podeu llegir en més extensió a: http://selvadetossa.blogspot.com

-Tamariu.