La tormenta Nadja va posar en alerta roja i taronja tota la costa del nord de la península, ja fora per fort vent o per fortes ones. A més, va batre dos nous rècords, que es van veure reflectits en les costes del nord de la península, especialment en les gallegues, asturianes i basques. Els rècords obtinguts per Nadja van ser: fortes onades i fortes ratxes de vent.
Les fortes ones de 1 i 2 de febrer es van concentrar especialment en les províncies de A Corunya i Lugo, així com en el Principat d'Astúries. En A Corunya, les ones van arribar fins a uns 13 m; sent registrades en la boia de Estaca de Bares superant fins i tot les obtingudes el dia de Reis. Al nord de la mateixa província van colpejar ones individuals de fins a 22 m. En Astúries també es van registrar onades que van batre cotes històriques. La boia del Cap Penyes, va mesurar una mitjana d'onze metres, segons dades del sistema de boies de Ports de l'Estat. Aquesta dada, que es registrà va ser la més alta fins a 1998. Això vol dir, que les ones en Astúries van poder assolir una altura pròxima als 20 m d'alçada. En el País Basc concretament San Sebastià, també van rebre ones però de dimensions menors properes als 9 m.
Per una altra banda, les fortes ratxes de vent també van superar els registres que hi havia fins la data. Els forts vents que es van registrar en la província d'A Corunya van arribar fins als 108.3 km/h en Punta Candieira. En Astúries també es van obtindre ratxes superiors als 100 km/h, fins al punt que es va obtenir un nou rècord; en la localitat de Cabrales es van registrar 179 km/h.
A més dels rècords nomenats anteriorment, es van obtenir un gran nombre de destrosses en les infraestructures de les localitats costaneres, provocant una gran pèrdua econòmica. Que es van veure reflectides en totes les comunitats del nord d'Espanya.
En pràcticament totes les ciutats costaneres, les onades van destrossar els passejos marítims, van inundar baixos i fins i tot nombrosos desperfectes en els ports asturians. A més, les fortes ratxes anul·laren diversos vols Madrid-Astúries del diumenge passat.
No obstant, Sant Sebastià va ser una de les ciutats més afectades per Nadja. Les ones van penetrar per la desembocadura de l'Urumea, desplaçant els blocs de l'espigó de protecció de la platja. L'aigua del mar va penetrar centenars de metres dins del nucli antic de la ciutat, deixant un impressionant rastre de destrucció i inundant baixos de restaurants, cases, garatges...
Per veure les pàgines inicials cliqueu:
1 http://www.lavozdegalicia.es/noticia/galicia/2014/02/02/olas-13-metros-sacuden-galicia/0003_201402G2P6995.htm
2 http://www.lne.es/asturias/2014/02/04/asturias-vez-amenazada-vientos-140/1537780.html
3 http://www.lavanguardia.com/vida/20131224/54397525383/ciclogenesis-explosiva.html
4 http://www.lavozdegalicia.es/noticia/coruna/2014/02/02/ciclogenesis-nadja-castiga-piedad-buena-parte-litoral-gallego/0003_20140220140202084344706.htm
Per concloure, la ciclogènesis explosiva és un fenomen meteorològic bastant dolent que pot produir molts d'anys tant econòmics com humans. Aquest post l'he relacionat amb el temari de les inundacions i els fenòmens costaners.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada