dijous, 28 de febrer del 2008

NORUEGA CREA UN REFUGI PER A LES LLAVORS DE TOT EL PLANETA.

AVUI. Dimecres, 27 de febrer del 2008.

El dipòsit de Svalbard conservarà 4,5 milions de mostres.

Es vol evitar la pèrdua de varietats per accidents, guerra o falta de cultius.

S’ obre amb vegetals de 104 països.


Una arca de Noé amb forma de refugi nuclear. Aquesta és l’aparença del dipòsit de seguretat per als vegetals del món inaugurat ahir a l’illa de Spitsbergen per Jens Stoltenberg, l’ activista ambiental kenyana i premi Nobel de la pau el 2004, Wangari Maathai, i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.

El dipòsit global de la Llavors de Svalbard és un projecte que pretén emmagatzemar en condicions de màxima seguretat mostres de vegetals de cultiu de tot el planeta, per facilitar la recuperació de les espècies amenaçades per crisis ambientals, guerres, accidents o abandonament dels cultius tradicionals. El dipòsit ha estat construït a l’ interior d’una muntanya de roca Roberta per neu i gel durant l’any, a 130 metres de l’entrada principal. Aquest, ha tingut un cost de 6.3 milions d’euros i està finançat pel govern noruec.

Un dels principals objectius d’aquest projecte és garantir la supervivència de cultius que han estat oblidats a causa de la invasió de varietats de més alt rendiment per a les empreses agroalimentàries dels països desenvolupats.

Les dades oficials indiquen que aquest refugi conserva de moment 268000 mostres d’espècies o subespècies diferents; la reserva de llavors més gran del món.

La diversitat dels cultius es convertirà aviat en el nostre recurs més potent i indispensable per fer front al canvi climàtic, les restriccions en el subministrament d’aigua i energia, i per satisfer les necessitats d’aliments.

L’ interès internacional per aquest projecte demostra un canvi col·lectiu de mentalitat, un procés que dóna importància a la diversitat biològica en les generacions futures.

VIOLETA PITARCH MARÍN.