dijous, 5 de gener del 2012

SOMNI O REALITAT?

Tots en alguna ocasió ens hem alçat d'un bot en mig de la nit tras haver tingut un somni, sorpresos de què el que acabem de viure no és més que ficció creada pel nostre propi cervell quan fa uns segons pareixia tant real. Inclús grans pensadors com Descartes van dubtar de la certesa de la realitat exterior per no saber distingir bé entre el somni i la vigília.

Amb aquest estudi publicat a la pàgina web sinc el 28/10/11, s'ha demostrar que no estaven del tot mal encaminats. Algunes persones, quan estan ensomniant, són conscients de què el que estant vivint no és més que un somni i no la vida real, i per tant, poden controlar les seues accions o inclús tenir accés a la seua memòria, són els somiadors lúcids. Curiosament, aquesta habilitat es pot aprendre i fins i tot entrenar. Aquest darrer és el cas de les persones que han sigut objecte d'estudi en aquesta investigació, les quals han sigut entrenades durant diversos anys.

En l'estudi portat a terme per l'Institut Max Planck es va demanar als subjectes que, una vegada estigueren dins del seu somni, menejaren les seues mans i alhora feren moviments en els seus ulls en la vida real per avisar als investigadors. El resultat d'aquests estudis va ser sorprenent: les regions del cervell que esta relacionades amb un moviment s'activen de igual manera quan el moviment es produeix en la vigília o en un somni.

A través d'aquest descobriment es podria accedir a contingut dels somnis mitjançant les tècniques de neuroimatge. Així mateix "es podrien estudiar experiències en somnis que són difícilment avaluables durant la vigília, com per exemple, volar", segons diu l'article.

 Aquest post està relacionat amb el sistema nerviós, que és el que explicarà el meu grup durant l'hora de biologia humana.