diumenge, 29 de gener del 2012

QUÈ ÉS EL MORRUT ROIG?


El morrut roig és una espècie de coleòpter curculionoide originari d'Àsia. És de grans mides (2cm-5cm) i presenta un color rogenc es distingix el mascle de la femella per una xicoteta cresta de pèls que té el mascle sobre el pic. Els ous són de forma ovalada, de color blanc brillant. Les femelles posen de 300 a 400 ous en el teixit tendre de la corona i en les ferides de l'estípic. La larva del morrut roig perfora galeries de mes d'1 metre de longitud en els troncs dels cocoters i les palmeres. El cicle complet, d'ou a adult, té una duració de 3 a 4 mesos. Els adults no solen abandonar la palmera fins que està totalment destruïda. Poden tindre diverses generacions dins del mateix exemplar de palmera, on viuen de forma gregària totes les fases de l'insecte. Quan els adults ixen de l'estípic de la palmera, realitzen vols per a colonitzar a altres, preferentment les que tenen ferides, ja siguen accidentals o provocades per la poda.

És molt difícil detectar la presència de la plaga en els seus atacs inicials. Els símptomes més evidents se solen detectar després de 12-24 mesos de la infestació; es manifesten habitualment en una asimetria de la corona, decaïment dels fulls i debilitament de l'ull.
El control d'esta plaga és complicat i per ara es recorre a la tala dels troncs afectats, encara que hi ha verins per a eradicar-los. Però els dits verins han de canviar-se d'una polvorització a una altra, perquè estos insectes poden acostumar-se. Un altre métode mitjançant el qual es pot arribar a acabar amb aquesta plaga es mitjançant endoterapia vegetal.
A continuació hi ha un video amb informació més ampliada del morrut roig:

Aquesta informació ha sigut treta de la pàgina d'endoterapia vegetal i de l'informació aportada per un company mitjançant els seus post publicats en un camp de margarides.

1 comentari:

Delia Cerlinca ha dit...

Una noticia muy completa e interesante sobre el picudo rojo que siendo una especie tan inofensiva "a priori" llega a afectar a la mayoría de las palmeras de nuestra costa mediterránea. Me parece interesante la forma en la que llegan a combatir los biólogos esta especie mediante una serie de soluciones químicas que resultan ser menos respetuosas con el medio ambiente. Aquí es donde leía la información varios días atrás ( http://www.laopiniondemalaga.es/malaga/2010/06/06/picudo-rojo-cuerdas/345327.html )