divendres, 26 de febrer del 2016

Ulls amb vida pròpia?

Fa poc ha eixit un estudi en la revista e-Life sobre com funciona una nova varietat de bacteris unicel·lulars, anomenats Sinechocyistis, que es comporten com un ull humà amb una espècie de vida independent.

Les principals característiques d'aquestes bacteris són que pertanyen al grup de
cianobacteris, tenen un color verd o blau i mesuren unes tres mil·lèsimes de mil·límetre, és a dir, són 500.000 vegades més menudes que el globus ocular humà.

Els científics que van realitzar aquest descobriment es van fixar en què a llum del microscopi que feia d'esquer, se veia reflectida dintre d'aquests microorganismes i, després d'una
serie d'experiments amb raig láser, van poder observar que la llum és reflectia en el costat oposat de l'organisme.

Aleshores han pogut afirmar que actuen com una lent o càmera esfèrica i quan els seus fotoreceptors capten la llum, ja que la necessiten per a desarrollar-se i produir energía, van cap a ella amb l'ajuda de les micro-vellositats que poseeixen.

Els Sinechoicystis funcionen igual que el mecanisme de l'ull humà però fins ara és el organismo més menut i antic amb aquesta capacitat.
Aquest breu video explica com funciona l'ull humà:


És veritat que els biòlegs ja havien descobert que algunes cèl·lules poseeixen l'habilitat de desplaçar-se cap a la llum (fenòmen anomenat fototaxia), fa un segle, però és ara quan han entés com funcionen realment.

Font de la noticia: Ací