dimarts, 2 de febrer del 2016

El VIH segueix creixent fins i tot no es pot detectar en la sang

Un nou estudi publicat a la revista Nature desafia les creences anteriors sobre l'estat latent del VIH i aporta informació que podria portar a nous tractaments contra el virus.


El VIH es manté actiu en el teixit limfàtic de pacients que han rebut tractament antiviral fins i tot quan la seva presència és tan baixa que no es pot detectar en una anàlisi de sang. Els tractaments antivirals disponibles aconsegueixen disminuir la càrrega viral de VIH en molts pacients fins a resultar indetectable en una anàlisi de sang. Però aquests fàrmacs no actuen amb la mateixa eficàcia en ganglis i altres òrgans del teixit limfàtic, que es converteixen en el refugi de petites poblacions del virus que segueixen replicant per després tornar a la sang.
Açò ens explica com a molts pacients se'ls reactiva el virus després del tractament, cosa que fins ara s'atribuïa a l'existència d'unes cèl·lules infectades que estaven presents durant molt de temps. Els resultats indiquen que el VIH continua infectant noves cèl·lules encara que el tractament és efectiu.

Frenar el VIH
El treball publicat a Nature aporta informació clau per al desenvolupament de teràpies que permetin eradicar totalment el virus, ja que evidencia la necessitat de nous fàrmacs que puguin penetrar en aquests 'santuaris' de VIH en el teixit limfàtic. Aquests resultats ens porten a replantejar-nos el tipus d'estratègies que podrien resultar eficaços en la lluita contra la malaltia.

Més informació premeu ací