dilluns, 11 de maig de 2009

Síndrome de Tourette

Les persones que pateixen aquesta enfermetat, mantenen una sèrie de tics que no poden controlar: ulls que s'obrin i tanquen involuntàriament, sons fònics que es repeteixen frenèticament, gust per repetir paraules, personalitat perfeccionista, ordenats, curiosos, ràpids de ment i amb idees brillants...

Es tracta d'un trastorn neurològic d'origen genètic caracteritzat per tics motors i vocals. Sol associar-se amb el comportament obsessiu-compulsiu i a trastorns de dèficit d'atenció o hiperactivitat. També ve donat per un excés de dopamina, que és un neurotransmisor cerebral.

Segur que coneixes certs personatges públics que la pateixen: Jordi Pujol, Quim Monzó i Mozart entre d'altres.

El principal problema d'aquesta enfermetat en la societat és la marginació, i l'autolimitació pel desconeixement tant personal com social d'aquesta patologia.

Però hi ha problemes que ni tan sols es poden evitar. Aquestos són les obsessions, quasi sempre relacionades amb la simetria: no deixar el rastre, les petjades, organitzar els llibres, fer 4 copies de seguretat dels CD's d'arxius del PC, col·locar recte els quadres, evitar faltes d'ortografia, contar mentalment tot el que es veu, etc

Els símptomes poden ser molt diferents. A un congrés d'associació a nivell nacional en Còrdova, que data sobre l'any 2003, es van exposar tics i obsessions diferents, "Desde un joven que tiraba los vasos de cristal hacia arriba y los volvía a recoger con una velocidad increíble sin que pasara nada. O un chico que emitía unos sonidos con la garganta en un volumen excesivamente elevado. Otro asistente nos contó que era incapaz de acostarse si antes no se subía a una mesa y hacia una serie de movimientos", explicava la presidenta de la associació del síndrome de Tourette d'Aragó, Josefina.

La enfermetat per aquest síndrome presenta diferents nivells i graus d'afecció. Això doncs, alguns pacients pateixen tics motors i fònics sense cap altre trastorn associat (es consideren "síndrome de Tourette puro"). A vegades, en altres casos, s'addicionen símptomes més complexes que inclouen la repetició d'una paraula o frases; la utilització de llenguatge verbal o insults (coprolalia) i la imitació de gestos i paraules pronunciades per altres persones (ecolalia); a aquestos casos se'ls classifica com a síndrome de Tourette complet. Per últim, existeixen encara altres casos on hi abunden les obsessions, la depressió, l'ansietat i irritabilitat i se'ls classifica com a Tourette plus.


He trobat dos videos molt interessants sobre dos persones i epoques diferents:

Un altre video interessant el teniu en: http://www.youtube.com/watch?v=OEBKZgHc4cc
Data: 23/05/2003

Autor/a: CARMINA PUYOD

Bibliografia: NEUROLOGIA.REDIRIS.ES;

ELPERIODICODEARAGÓN.COM;

DGEPI.SALUD.GOB.MX2 comentaris:

PAULA RUEDA ha dit...

Me parece una notícia muy interesante ,una enfermedad sorprendente sobre todo en lo que engloba al desgaste que suponen los tics motores i vocales que se repiten obsesivo compulsivamente,me ha impactado mucho saber que hay tantos casos en nuestra sociedad sobre todo el mas actual como es el de Jordi Pujol ,el video es un ejemplo de superación y te hace comprender como viven realmente los enfermos de tourette

maria jesus ha dit...

Me parece una notícia muy interesante, la verdad que no sabia que esos famosos padecian esta efermedad. La verdad que este tipo de enfermedades neurológicas tan complejas, son realmente díficiles de llevar, por ejemplo yo vi un documental sobre este tema y un chico tenía ecolalia y reproducia todo lo que oia pero con la misma voz.. incluso sonidos musicales, y si no veias como él realizaba el sonido no eras capaz de discriminar el real del imitado.Por otro lado una chica que en estados de estrés decía insultos sin poder remediarlo . Los videos son muy interesantes,debe de ser bastante duro, ya que es una enfermedad que afecta a la comunicación normal con las personas, pero la sociedad debe entender y acoger este tipo de enfermedades.