dimarts, 18 de desembre del 2012

Els terratrèmols al Japó

Japó es una de les zones del món amb més exposició sísmica perquè es troba al cinturó de foc del pacífic i també al nord-est de l'illa està localitzada una fossa oceànica que va desde les illes Kuriles fins a les illes Bonin i té una profunditat màxima de 9.000 m. Aquesta fossa es creada quan la placa oceànica del Pacífic subdueix per davall de la placa continental euro-asiàtica. El proces de subducció provoca una esquerda al mar junt amb la fricció creada per les plaques. Per aquest motiu la majoria de terratrèmols al Japó comencen a la mar com va passar l'any 2011 al mes de març.

Aquest terratrèmol va ser un dels pitjors enregistrats al Japó desde fa 140 anys i el que més danys va causar per la falta de temps per a prendre mesures preventives. Els japonesos degut a la gran exposició sísmica, estan desde menuts educats per a saber com fer front a aquestes situacions però de vegades com és el cas no va ser prou amb això ja que desde que es va predir el sisme fins que es va produir tan sols van passar 2 minuts i per tant degut a la proximitat no es van poder evacuar els habitants.

Va ser un terratrèmol de 9 graus a l'escala de Richter originat al fons oceànic a uns 130 km de la costa. Tras haver-se produït el terratrèmol va tenir lloc un tsunami que va avançar cap a la costa de Japó destruint tot el que es trobava al seu pas. Ademés aquest fenomen va desencadenar una crisi nuclear a la central nuclear de Fukushima


EXPLICACIÓ DEL TSUNAMI
Els tsunamis normalment es produeixen en zones de subducció de plaques i està format per onades que es propaguen ràpidament. Normalment, les ones superficials no són molt elevades però si les que arrosseguen per l'interior del fons oceànic. Al arribar a la costa es redueix la velocitat i el fregament amb el fons va frenant les capes inferiors de l'aigua però no les superiors. Llavors es produeix l'amuntegament amb totes les aigües que venen darrere i al arribar a la costa tenen un gran impacte amb aquesta.





IMATGES REALS DE LES ONADES DEL TSUNAMI
IMATGES DE L'ABANS I EL DESPRÉS


FONT INFORMATIVA