diumenge, 30 de desembre del 2012

Un repas a la ciència espanyola de 2012

Aquesta notícia està extreta de la revista virtual SINC.
L’any 2012, ha sigut un any important per a nous descobriments científics espanyols: noves teràpies mèdiques, importants avanços en càncer, genètica i envelliment, el bosón de Higg o l’arribada de Curiosity a Mart. A pesar de tots els atacs i retallades que ha sofert el camp de la  investigació i la ciència, cal destacar el treball dels científics espanyols, ja que ha donat grans mèrits i ha sigut portada de les millors revistes científics.

Arribada del curiosity a Mart

Así hi ha uns quants exemples dels molts que s'han portat a terme:
- Els avanços contra l’envelliment va conseguir prolongar un 24% la vida dels ratolins mitjançant un tractament que actua introduint el gen de la telomerasa a les cèl·lules.
- La presentació del primer epigenoma d’Europa, en el qual es descrivia els perfils epigenètics dels glòbuls blancs de les dones ( una sana i l’altra en malaltia genètica).
- La seqüenciació del genoma del tomàquet, en el que es va estudiar el cromosoma 9, va ser publicat en la revista Nature. També la mutació responsable de que els tomàquets siguen més bonics però menys sabrosos.
- Els científics del projecte Melonomics descifraren el genoma del meló amb gran importància econòmica, va ser la primera vegada que aconseguien el genoma complet d’una espècie d’una planta superior i amb flor.
- I per últim el megaprojecte internacional ENCODE (la Enciclopedia dels Elements de l’ADN), va desvelar els resultats sobre la funció del “ ADN basura”, amb millons de “interruptors” que encenen i apaguen l’activitat dels nostres gens.
La part acolorida és on es troba l'ADN basura.