dissabte, 22 de desembre del 2012

El mosquit de la malaria serveix de model per a un nou fàrmac anticoagulant


Notícia extreta de la revista virtual SINC
Per primera volta s’ha pogut trovar una substància anomenada anophelina que s’uneix a la trombina, un enzim que ajuda en el procés de coagulació de la sang. Aquest descobriment portat a terme per un grup internacional d’investigadors preten ajudar contra la propagació de la malària, mitjançant la inhibició d’esta substància.

Investigadors de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat de Porto (Lisboa), han portat a terme un disseny d’un fàrmac anticoagulant que funciona molt diferent als actuals i ajudarà a la lluita contra la propagació de la malària.
La anophelina és una substància que porta a terme un paper essencial en la nutrició en una gran part de paràsits com  en els mosquits Anopheles, que resulten ser els causant de la malària. Per això aquests necessiten alimentar-se de sang freda per impedir la posible coagulació, aleshores utilitzen inhibidors de la coagulació que afecten a la trombina.

Mosquit Anophelinae


Tot va començar amb la troballa novedosa d’uns inhibidors de la trombina, aquesta era produïda pel mosquit Anopheles, ja que al unir-se a la trombina no produïa cap desgast de proteïnes.

Gràcies a tècniques analítiques molt potents es va poder determinar la estructura i la seua interacció. També es realitzaren moltes mutacions d’aquesta proteïna, canviant un aminoàcid per veure les parts de la molècula en la interacció amb la trombina.

Els coaguls són un mecanisme important ja que prevé el sangrat, però a voltes pot formar coàguls i desencadenar un infart de miocardi, en aquests casos els anticoagulants són fàrmacs que impedeixen la coagulació de la sang.

Esta notícia està relacionada amb el tema que estem donant ara a Biologia Humana de la sang.