divendres, 27 de maig del 2011

S'a acabat el curs i l'estància a l'nsti

"Bueno, bueno" tot s'acaba, i una llarga caminata que va començar fa 6 anys està ja acabant-se.
Des del nostre Departament, hem intentat que les Ciències Naturals entraren a formar part de la vostra vida, i dic en la vostra vida perquè pensem els meus companys i jo que les Ciències Naturals per anar bé, les hem d'integrar en el dia a dia.
A Primer d'ESO, vau començar a vore la gran varietat d'organismes que ens envolten, i vos vau trobar per primera vegada amb les pedres, que a partir d'eixe moment van passar a dir-se "roques i minerals"

A Segon d'ESO, les diferents funcions que fem els éssers vius i l'estudi d'un Planeta que per moments vos semblaria més viu que els propis animals .

Tercer d'ESO, vos va servir per a estudiar amb més deteniment el cos humà, a conèixer-lo i a saber cuidar-lo. I va ser el moment en el que més preguntes vos anaven sorgint; l'any en el que nosaltres els professors, veiem que passa el curs i no avancem. La cançoneta de tots els meus companys i la meua per suposat es sempre la mateixa "és que els meus alumnes sempre m'estan fent preguntes d'açò o allò i no hi ha manera d'acabar el temari"

Quart d'ESO va suposar l'aparició d'un tal Mendel i les seues lleis de la genètica.També la del coneixement in situ d'alguns dels paratges més bonics de la nostra província: el Desert de les Palmes i la Renegà. Des del Departament intentàvem que els coneguereu, que els vullguereu, i que els sentireu com una part més de vosaltres, sabedors que només així sereu capaços de preservar-los.
A primer de Batxiller, molts de vosaltres ja vau començar a ser conscients que això de la Biologia i la Geologia, ja no semblava tan fàcil com en els anys anteriors. Les empollades ja començaven a ser més complicadetes, i la tira de noms, que mai havieu sentit fins eixe moment, començaven a eixir de la boca de Pepe com si res.
I per acabar el curs, quan creieu que ja ho sabieu tot sobre les plantes i animals de la província, i fins i tot de València, Pepe vos descobrix un món nou, ahí, prop , molt prop de vosaltres, al propi carrer. Ja mai ha tornat a ser igual; ara quan aneu pel carrer ja no vieu tendes i els seus aparadors, ja no veieu l'Ajuntament i la Catedral com si res, ja vos aneu parant i apreciant els granits del Banc de Santander, el travertí de l'edifici de Viatges Orange, o la calcarenita de la Catedral, per no seguir. En definitiva hem intentat com he dit abans, que integreu les ciències en la vostra vida diària.

Enguany, a Segon de Batxillerat, les CTMA les heu anat passant bé, sense massa problemes de la mà de Paco heu aprofundit en la Dinàmica del planeta i en el gran problema que ens ve damunt com és la gestió dels cada vegada ménys recursos que ens van quedan a este planeta que estem exhaurint. I la Biologia Humana, l'heu passat "amb la gorra posada" (Vamos, creo yo), treballant, però sense sobresalts.
Però "ay" amics, lo d'enguany amb la Biologia, si que ha sigut una TORTURA per a vosaltres, i per a mi. Hi havia moments que els vostres ulls em miraven, i m'assustaven.Intentava mirar als "empollons/nes" a vore si la mirada era més càlida, però només veia com de l'interior d'un ull eixia la paraula "BIOQUÍMICA --> HUIR". , i de l 'altre "ELS ALUMNES DE L'ANY PASSAT ENS VAN ENGANYAR".
Bromes a part, crec que la BIO de segon, tal i com vos vaig dir a principi de curs, és l'assignatura que ens obri la vertadera dimensió de com aquestes ciències (dels nostre departament) entren a formar part de les nostres vides hui en dia.Vosaltres més que ningú, mitjançant aquesta gran quantitat de posts que heu fet ací al blog, vos heu anat donant compte de com un dia rere l'altre, les notícies de noves investigacións, descobriments de noves espècies, tractaments contra malalties, etc etc, no paren. Heu anat veient que la nostra millora en la qualitat de vida ( i en alguns casos, pot arribar a ser l'empitjorament) va molt lligat a aquestes branques del saber.

Ja, només em queda , en nom meu, i de tots els meus companys de Departament que com jo, hem participat del vostre camí per la Ciència, desitjar-vos el millor en aquesta nova etapa de la vida que començareu a partir d'ara.
Vos deixe el video que vos he preparat amb els millors moments que hem passat a Biologia Humana

5 comentaris:

Maria Mateu ha dit...

moltes gràcies Rafa

guillem garcia llorens ha dit...

Moltes gràcies, ha sigut una sort tindre uns professors de biologia tant bons, divertits, interesants... que ens han atrapat poc a poc en aquest món de la ciència.

Inés Torán Gascón ha dit...

Moltíssimes gracies per haver-nos integrat un poc més, tant tú com tots els professors que hem tingut en tota la nostra història en l'insti, aquest món de la biología y en general de la ciència. Ens hem adonat de la complexitat de tot aquest món però també de lo apassionant que resulta quan començes a entrendre-lo. I, per últim, moltíssimes gracies Rafa, per haver-te tingut com a professor en aquestos dos últims anys, perquè de veres que ha sigut un PLAER.

nchillidaz ha dit...

Moltes gràcies per tot. Per fer que ara vejem les coses des d'un punt biològic a part de subjectiu, per donar-nos tants moments i ensenyar-nos que encara que segon et lleva l'alegria poc a poc cal lluitar per aconseguir traure el somriure fins el últim dia. Moltíssimes gràcies. Trobarem a faltar aquest "terrorífic" curs.

jorgemarco ha dit...

no saps l´ilusió que m´ha fet el post i de igual forma tindret com professor perque mai havie tingut un professor tan dedicat i modern amb el teus powers
Moltes gracies