dimecres, 12 de desembre del 2012

Nova tècnica per a regenerar Mariola


A la Serra de Mariola situada entre les provincies de València i Alacant el passat Juliol es va produir un incendi que va arrassar quasi 500 hectarees de terreny del Parc Natural que es troba ací.

Set mesos despres de l'incendi que va cremar 5 hectàrees de pi i matoll a la zona on s'aplica la tècnica vinguda dels Estats Units, i després de les primeres plujes que han dissolt les cendres que encara estaven presents tras el devastador incendi, la tècnica mulch està començant a ser aplicada.

Aquesta tècnica consisteix en crear una capa de palla per a que l'aigua de la pluja no faça malbé el sòl que està cremat. Aquesta palla reté la humitat per a que la vegetació creixca el més ràpidament possible i a més a més evita l'erosió del sòl en aquesta zona de vessants amb molta pendent. Però no només s'esta creant una coberta de palla sinó que amb l'ajuda d'una màquina s'esmicola la fusta cremada i la verda obtesa de la poda i es produeix amb aquesta una coberta natural que també ajudarà a regenerar el sòl.

Més de quatre-cents quilos de palla han sigut repartits per la zona on el foc va ser més intens ja que ací les llavors estan mortes i per tant el sòl es pràcticament impossible que es regenere per ell mateix.

També estan convertint un cinturó de seguretat amb la tala dels arbres afectats però útils per a que la pista forestal pròxima a la zona afectada tinga la funció de talla focs.

NOTICIA COMPLETA
ALTRES FONTS













2 comentaris:

Unknown ha dit...

Una notícia molt interessant, ja que és un clar exemple de cura del medi ambient i de preocupació per intentar reforestar-lo després de grans catàstrofes com els incendis, que acaben amb grans quantitats de hectàries de bosc. És una tècnica que ja s'aplicat a altres incendis com el del Picaio de fa uns anys al terme de Vilafranca, que va donar un mol bon resultat (una ràpida reforestació) i van evitar els despreniments d'arenes a causa de la poca filtració i reteniment de l'aigua.

Paco Rambla ha dit...

Caldria modificar l'etiqueta del curs, no està correctament escrita.