diumenge, 14 d’octubre del 2007

PAPER i PASTERES:CONSUMISME DEL NORD, IMPACTES EN EL SUD

Llatinoamèrica que està en aquestos moments en vies de desenvolupament, prompte entrarà en una espiral descendent de més contaminació, més pobresa i menys qualitat de vida. I, per que? Per la desmesurada utilització de paper, ja que els ciutadans de Amèrica del Nord van consumir l’any passat 175Kg dels que sols 20Kg són necessaris per a la vida. I d’on prové aquest paper?
Prové de regions on s’han instal·lat enormes monocultius d’arbres que són els que ens donaran la cel·lulosa per a la formació de paper i cartró. Però aquestes regions han de tindre unes determinades condicions, com: ràpid creixement dels arbres, accés a amplies àrees de terra fèrtil i barata, baix cost de mà d’obra, disponibilitat de subsidis i recolzament estatal, escàs control ambiental, i aquestes condicions on es troben? Evidentment, en els països de Llatinoamèrica.
I els ‘països rics’ estan realitzant un consum excessiu del paper, la qual cosa porta a una producció mundial molt més accelerada, com diu en
ecoportal ara es produeix en 10 dies el que fa un segles tardava un any, i açò no és un eufemisme .I a més demanda, més pasteres cosa que està portant al planeta al desastre ambiental amb el canvi climàtic, el esgotament i contaminació de l’aigua( com en el cas del riu Paraná), pèrdua de biodiversitat...
Encara que s’ha posat el exemple de Llatinoamèrica, l’excessiva utilització de paper incontrolada està portant a tota la població mundial, tant als països consumidors com als productors, a un augment de contaminació, a més pobresa i açò dona lloc a una disminució en la qualitat de vida.
Ja des de el meu punt de vista, crec que es necessari que tots anem prenent consciència de que estem fent un ús excessiu i innecessari del recursos ambientals, i segurament a nosaltres no ens arribarà l’època en que baixe la qualitat, però si a les nostres futures generacions. I també cal pensar en els països menys desenvolupats que per culpa dels més rics no poden augmentar el seu nivell econòmic.