Els efectes de l'alcoholisme s'han estudiat majoritàriament en persones amb una llarga trajectòria de consum d'alcohol, i per tant, presenten tot tipus de malalties que van des del dany hepàtic a diversos tipus de càncer, depressions...
No obstant això, uns investigadors de la Universitat Autònoma de Nayarit (Mèxic) i de la Universitat del País Basc han detectat que el consum d'alcohol en poques quantitats com pot ser el consum realitzat entre els joves els caps de setmana, també pot produir certes malalties i inclús arribar a afectar a l'ADN. Els resultats obtinguts van ser publicats en la revista Alcohol, i on es va poder observar que la ingesta d'aquestes substàncies els caps de setmana també podien afectar a l'ADN.
L'experiment es va realitzar gràcies a la col·laboració d'un grup d'alumnes mexicans, les edats dels quals oscil·lava entre els 18 i 23 anys. Aquest estudiants es van dividir en dos grups, els bevedors del cap de setmana i els no bevedors. Per eliminar la presencia de qualsevol altre tipus de malalties es van realitzar anal·lisis de sang.
Una vegada realitzat la creació dels grups es va analitzar l'activitat de l'enzim alcohol deshidrogenasa de l'etanol. El dany produït s'avalua per un assaig bioquímic TBAR (espècies que reaccionen amb l'àcid barbitúric) i reflecteix la lipoperoxidació que sofreix la membrana per efecte de l'etanol en sang com pel acetaldehid (producte de l'acció de l'enzim sobre l'etanol). D'aquesta forma van veure que hi havia almenys dues formes de deterioració de la membrana cel·lular.
A l'analitzar el resultat observaren que els que bevien el cap de setmana, presentaven dues vegades més dany oxidatiu que els que no bevien. Com a conseqüència, van decidir continuar amb la investigació i avaluaren l'ADN dels afectats per l'alcohol.
Varen investigar i van concloure que per poder afirmar l'existència d'un dany rellevant en l'ADN, la cromatina no havia d'estar compactada i a més a més, havia de mostrar un halo anomenat "cua d'estel" en l'electroforesi. No obstant això, la longitud de la cua de cometa de la cromatina havia de ser major que 20 nm, per que hi haguera un dany rellevant en l'ADN.
Una vegada conclosa la investigació van veure que els estudiants bevedors, sí presentaven aquesta cua d'estel en la seua cromatina, d'aquesta forma presentaven algun indici de presentar algun efecte negatiu en el seu ADN. Afortunadament, al mesurar menys dels 20 nm, no en mostraven cap dany rellevant.
Per visitar la pàgina web inicial cliqueu ací.
Com a conclusió, aquesta noticia serveix per a què tots nosaltres ens conscienciem que l'alcohol és un altre tipus de droga, i per tant, encara que el consumim en xicotetes quantitats produirà algun efecte negatiu en el nostre benestar. La noticia, també presenta un nivell de relació amb el temari de biologia sobretot amb els temes del metabolisme i de l'ADN.
1 comentari:
Hi
I like the way you start and then conclude your thoughts. Thanks for this nice information regarding regarding I really appreciate your work, keep it up.
Publica un comentari a l'entrada