dissabte, 3 de març del 2012

ESPERMA HUMÀ A PARTIR DE CÈL·LULES MARE EMBRIONÀRIES


Segons la notícia publicada en el periòdic ElMundo, un equip d'investigadors de la Universitat de Newcastle han ideat un tècnica que permet crear esperma humana a partir de cèl·lules mare embrionàries (són cèl·lules cultivades obtingudes a partir masses de cèl·lules internes no diferenciades de la primer fase de l'embrió humà (sovint anomenat blastocist, que és un embrió entre 50 i 150 cèl·lules)).


L'estudi va partir de l'obtenció de cèl·lules mare d'un embrió per mitjà de tècniques de cultiu i un marcador genètic fluorescent que els va permetre identificar les cèl·lules mare germinals, és a dir, aquelles a partir de les quals es desenrotllen els òvuls i l'esperma. Les cèl·lules que tenien el cromosoma XY (propi del gènere masculí, perquè el del femení és XX) eren capaços de dividir-se (meiosi) i convertir-se en esperma madura. El dit esperma tenia les mateixes característiques aparents que una esperma natural, però a l'hora de produir-se la fecundació, les cèl·lules mares femenines no van ser capaços de completar el procés, cosa que demostra que és essencial el cromosoma Y perquè la maduració completa de l'esperma es duga a terme.

Una de les finalitats d'este estudi és estudiar com les cèl·lules implicades en la reproducció es veuen afectades per toxines, com per exemple, per què els xics joves amb leucèmia que passen per sessions de quimioteràpia es poden tornar estèrils per a tota la vida i així probablement arribar a una solució. O, com creuen els científics responsables d'esta troballa, estudiar la formació de l'esperma per a arribar així a un millor coneixement de com es transmeten les malalties genètiques.

D'altra banda, els experts apunten que l'esperma invitro no serà utilitzat per als tractaments de fertilitat ja que l'objectiu dels investigadors és només estudiar el procés de formació del mateix.

A pesar de l'entusiasme dels investigadors, el seu descobriment no convenç a tota la comunitat científica britànica, perquè asseguren que no estan convençuts de que s'haja desenrotllat completament esperma humana a partir de cèl·lules mare.

A continuació vos deixe un vídeo sobre esta notícia:


1 comentari:

Lidia Ahicart ha dit...

Interesant noticia, i si es segueix amb l'investigació sobre aquest tema, el dels espermes a través de cèl·lules mare, es podria arribar a l'erradicament i curació de les infermetats genétiques i hereditàries, i tal com diu la noticia, ajudaria a pacient joves amb leucemia per a que no es queden estètils, cosa que trobo important per a ajudar a superar la malaltia i que puguen fer vida completament normal una vegada estiguen curats.