diumenge, 4 de març del 2012

Què ens motiva a fer exercici o estudiar per a un exàmen?

Neurocientífics francesos han dut a terme un estudi, en el qual han descobert quina és la part del cervell que es troba implicada en la motivació que necesitem per a dur a terme accions que impliquen un esforç o aquelles que suposen un "repte mental" per a nosaltres.

En l'estudi que publica la revista PLoS Biology, Marhias Pessiglione i els seus companys de l'Univesitat Pierre i Marie Curie/CNRS asseguren que els resultats d'una activitat depenen de l'esforç que invertim en ells, que a la vegada depen de la motivació que nosaltres li posem. Per exemple, els deportistes entrenen amb més intensitat si els resultats poden crear-los un prestigi social i fins i tot recompenses econòmiques. El mateis ocòrre amb els estudiants que es preparen un exàmen, o profesionals que es preparen una presentació per a intervindre en un congrés.

A través d'una sèrie d'experiments amb resonància magnètica, aquests científics francesos han demostrat que per a decidir quant d'esforç invertim en tarees congnitives com motores existeix un "centre universal de la motivació" que es troba situat a una zona del cervell més coneguda com estriado ventral, i que aquesta s'activa amb major intensitat quan major és la motivació de l'individu, per exemple perquè a aquest se li ofereix una recompensa més elevada si obté èxit.