diumenge, 7 de gener del 2018

LA HISTONA BIGH1, UNA PROTEÏNA QUE AJUDA A LA FERTILITAT MASCULINA

Científics de Catalunya que treballen a l'institut d'Investigació biomèdica, han descobert la proteïna histona BIG H1, la qual pot actuar en la formació de cèl·lules sexuals masculines a partir de cèl·lules mare.

Les cèl·lules sexuals masculines conegudes com espermatozoides, es formen en les glàndules sexuals i s'uneixen en el procés de fecundació amb les gàmetes femenines per dur a terme la reproducció de l'ésser humà. D'altra banda les histones són proteïnes bàsiques que tenen un paper funcional i estructural i també intervenen en la regulació dels gens.

Per això, està proteïna actua com un regulador dels gàmetes masculins inhibint gens, o bé es desnaturalitza per a que els gens puguin fer la seva funció. Segons el seu estat de maduració fa un procés o un altre.

Un professor de l'Institut d’investigació del CSIC i cap del laboratori del IRB Barcelona pensa que el BigH1 es un repressor específic dels gens que no són propis de la línia germinal que dona lloc a cèl·lules sexuals. Però encara han d’investigar la seua activació i desactivació.

Mes tard, l'investigador Albert Carbonell, comenta que la histona BigH1 té dues variants: una per als mascles i una altra per a les femelles, aquesta última té més semblança amb la histona que estem parlant.

Finalment, gràcies a les similituds de la histona amb ambdos línies germinals, aquest treball permet explicar algunes característiques de la fertilitat en humans.

Aquest article l’he relacionat amb la part dels àcids nucleics i el metabolisme i autoperpetuació del llibre de 2n de Batxillerat però més concretament amb la cromatina, els gens i l’herència lligada al sexe. Aquesta notícia ha sigut publicada el 14 de Decembre de 2017 per la revista SINC. Per trobar la notícia original cliqueu ací.