dimecres, 10 de febrer del 2010

El mecanisme de formació de tubs respiratoris i capilars.


Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomédia (IRB Barcelona) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han descobert com la Drosophila genera tubs respiratoris. Açò pot semblar una notícia sense interés per a biologia humana, no obstant aixó, si que en té. Es veu que aquesta mosca té uns gens i mecanismes que són molt semblants als dels sistemes circulatori i respiratori en mamífers.

Aquests tubs (d'una sola cèl.lula), conecten els tubs principals del sistema respiratori amb els òrgans i els teixits. És a dir, els aporten oxigen. A més, açò està prou relacionat amb l'angiogénesi. Aquest procés és el que utilitzen els tumors per a generar nous capilars i obtindre l'aliment. Per tant, si descobrim com ho fan, podriem evitar-ho i tallariem de soca-rel bona part del seu creixement.

El procés de formació dels tubs és molt senzill: quan un òrgan o cèl.lula necessita oxigen, envia una senyal (anomenada Fibroblast Growth Factor, FGF) a les cèl.lules del tub principal (que activen el Serum Response Factor, SRF). Llavors, una cèl.lula comença a apropar-se al lloc on es necessita l'oxigen i es va generant el tub. Un dels investigadors fa una metàfora: " És com ficar un dit en un guant arrugat: el teixit s'estira a mesura que el dit va entrant."

I qui fa aquests tubs? Amb què es fan? Doncs, amb uns vells coneguts dels alumnes de biologia: amb actina i microtúbuls. L'actina es concentra en l'extrem per on es començarà a allagar la cèl.lula i, els microtúbuls, s'agafen a l'actina i al costat oposat de la cèl.lula. Així, entre l'actina i els microtúbuls s'allarga la cèl.lula i creix un tub.


Com que el tema és prou nou, he decidit ficar una presentació on es mostra l'angiogénesi:
http://www.elmundo.es/elmundosalud/documentos/2003/06/angio.html