diumenge, 30 de desembre del 2012

El tractament amb antibiótics pot alterar la flora intestinal


Notícia extreta de la revista digital SINC, el 28 de desembre del 2012.



Creixement de la bacteria Escherichia coli
present en l'intestí humà 

Un estudi publicat en la revista Gut pels científics del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) mostra que les persones que prenen antibiòtics pateixen alteracions en els patrons microbians i metabòlics de l'intestí i també en la simbiosis d'aquests amb els éssers humans.

A l'interior del nostre intestí es troben un trilió de bacteris que reben el nom de microbiota o flora intestinal i que han evolucionat en conjunt mitjançant la simbiosis amb les persones.

El treball es basava en l'anàlisi d'aquesta microbiota i a més dels gens, enzims i molècules que formen part de la matèria fecal dels pacients abans, durant i després de la medicació amb antibiòtics. D'aquesta manera i observant els resultats van arribar a la conclusió de què durant el tractament es produia una reducció de la biodiversitat de la microbiota de l'intestí. Tot i així, després de la medicació la flora intestinal va tornar als seus valors normals d'abans de la teràpia.

Aquesta investigació també demostra que bacteris de la microbiota, possiblement precursores de la formació d'àcids biliars, derivats del colesterol..., que es troben en xicotetes proporcions i són poc actives al principi del tractament, poden arribar a realitzar moltes funcions en l'intestí al finalitzar aquest.
A més d'açò, el treball insinua que la producció de molècules necessàries per a l'organisme, el procés d'assimilació del ferro i de digestió de l'intestí es pot veure afectada pels antibiòtics minvant la seua capacitat durant i al finalitzar la teràpia.


La solució a aquest problema podria ser com diu Andrés Moya, científic del Centre Superior d'Investigació en Salud Pública, realitzar una teràpia personal per a cada individu tenint en compte la seua edat, pes, sexe i estat de salut. Així s'administraria la quantitat correcta d'antibiòtics per a cadascú i s'evitaria una excessiva disminució de la flora intestinal que podria arribar a perjudicar al nostre organisme.

Us deixe un vídeo molt breu que explica qué es la microbiota i la colitis.




Aquesta notícia estaria relacionada amb el temari de Biologia Humana i més concretament amb l'aparell digestiu que més endavant estudiarem.