diumenge, 18 de maig del 2014

El canvi climàtic també afectarà a Espanya

   Els països del sud d'Europa es veuran molt afectats, pel canvi climàtic. Com a conseqüència d'un increment del nivell del mar, la pujada de les temperatures i l'escasetat de les precipitacions i la seua irregularitat. Per tant, Espanya  també es veura bastant afectada pel canvi climàtic. Aquesta notícia es va publicar en el periòdic el Mundo, el 22 d'Abril de 2014.

   Segons uns estudis realitzats per l'associació Greenpeace, un dels majors problemes del canvi climàtic que afectaran a Espanya al voltant d'uns 100 anys es l'increment del nivell de mar. Aquest procés produirà el soterrament de centenars de kilòmetres de costes espnyoles entre altres: les platges de Benidorm, San Sebastià, Marbella o la Manega del mar Menor. Així com també es veuran perjudiciats diversos productes agrícoles com ara el vi o l'oli d'oliva.

   El desgel dels pols i per tant, l'augment del nivell del mar com a resposta són dos fets en els que estan participant els humans. La fussió dels casquets polars es produeix per un increment dels nivells de CO2 globals en l'atmosfera, aquest gas és un dels principals gasos de l'efecte hivernacle. Els productors d'aquest són generalment: la crema de combustibles fòssils com ara el petroli o el carbó, els gasos produïts en centrals térmiques, fabriques, incendis forestals, els vehícles... No obstant, a més d'aquest gas podem trobar altres gasos com ara: el metà (CH4), l'òxids de nitrogen i cloroflurocarburs. L'efecte hivernacle és el responsable directe de l'increment de la temperatura global del planeta, i com a conseqüència, de la fussió de les zones amb gel. A més, un altre problema que ajuda a l'augment de les temperatures, és la disminució de l'albedo, ja que les zones polars són les que realitzen l'albedo.

   Si no es busquen solucions a l'increment de la temperatura global, s'estima que l'Antàrtida totalment fusionada contribuirà amb 60m l'ascens del nivell del mar, i Groenlàndia ho faria amb uns 7 m. Està clar que el desgel complet de l'Antàrtida costarà anys i anys, no obstant, hem de buscar solucions per a frenar aquest "formula 1", en que s'està convertint el desgel.

   Segons el V informe generat pel IPCC (Panell Intergovernamental de Nacions Unides per al Canvi Climàtic) preveu que a més de la pujada del mar, també es produiran nous problemes en Espanya com ara: un augment de les temperatures, majors ones de calor, major dificultat per accedir a l'aigua dolça, un augment dels temporals maritims i tormentes com les ciclogenesis explosives com les que afectaren al nostre país aquest hivern, un augment dels incendis forestals, la disminució del nivell freàtic, la introducció de nous paràsits i insectes procedents de zones càlides, que produiran noves malalties.

   Per tant, tots els problemes secundaris procedents de l'increment de les temperatures: escasetat de precipitacions, disminució dels nivells freàtics, nous insectes... Produiran transformacions en els sóls españols produint dificultats per a l'agricultura de secà, especialment el vi i l'oliva, els quals veuran disminuït la seua producció i qualitat.


Per veure la pàgina principal clique ací, i per més informació ací.

   Per concloure, el problema de l'efecte climàtic és un dels problemes climàtics més importants i que afectarà a tot el planeta, tan de forma directa o indirecta. A més, en el cas d'Espanya suposarà una gran pèrdua econòmica, ja que afectarà a la producció agrícola, així com també, al sector turístic de sol i platja. Ja que es destruirant zones turístiques molt importants per al país com són: Benidorm o San Sebastià. Per últim, aquesta notícia l'he relacionada amb el tema 9 de CTM, que tracta sobre l'estudi del clima i la seua evolució.


1 comentari:

VelSid ha dit...

Buenos días,

Quizá ha sido un error, la fotografía sobre el mapa de la previsión del vino se ha obtenido de Gastronomía & Cía:

http://www.gastronomiaycia.com/2013/04/09/mapa-mundial-de-la-produccion-de-vino-en-el-ano-2050/

Sería correcto mencionar la fuente ¿no?

Un cordial saludo