dimecres, 11 d’abril del 2012

Unes noves bacteries están menjant-se les restes del Titànic

Restes del Titànic

Fa uns 21 anys que una expedició científica s'encarrega de desplaçar-se fins on es troben les restes del famós naufragi del Titànic, a uns 3 mil 800 cents metres del nivell del mar, per observar els canvis que aquest experimenta. Van revelar que s'han estat produïnt unes formaciones d'òxid amb una apariència similar a les estalagmites, que penjen de l'enorme nau, a causa de l'oxidació del ferro baix l'aigua.

Recientment, Henrietta Mann, una biòloga de l'Universitat de Dalhousie en Halifaz, Canadà, va obtindre mostres d'aquesta oxidació i les va examinar amb un microscopi electrònic. Va descobrir que aquestes formacions tan particulars no eren obra del típic procés químic d'oxidació, sinò que les causants eren bacteries.
L'investigadora canadenca va identificar decenes de bacteries, entre elles un tipus que mai havia estat descobert, les quals va anomenar "Halomonas Titanicae", que havíen sigut les encarregades de anar arrosegant l'acer de la navegació i ocupant-se així d'anar transformant cada àtom en "carámbanos de óxido"
Aquestes bacteries no superen els 1,6 micròmetres de longitud i cada vegada són més la quantitat que hi ha d'aquestes.

Per a la ciència, la desintegració del "Titànic" significaria una pèrdua molt significativa del patrimoni, però al mateix temps, aquest estudi és una esperança per a que si altres plataformes petroleres o vaixells naufraguen no s'acumulen els restos en els fons del mar com a basura, ja que aquestes bacteries es faràn càrrec d'eliminar-los.