diumenge, 21 d’octubre del 2012

Dos premis merescuts



El premi Nobel de Medicina d’aquest any ha sigut otorgat a John Gurdon i Shinya Yamanaka pels seus grans descobriments sobre la reprogramació cel·lular. Ha obert les portes de la medicina cel·lular regenerativa, cada una de les nostre cèl·lules conté la mateixa informació genètica, però presenten gran varietat de formes, organitzacions i funcions.


L’objectiu de la medicina cel·lular regenerativa es reparar òrgans danyats amb cèl·lules sanes. Però en la pràctica, no és possible aconseguir grans quantitats apreciables de cèl·lules sanes del cervell, cor o el pàncrees, per a frenar el pàrkinson, reparar un infart o tractar la diabetis.
Però, després dels avanços obtinguts pels guardonats és possible obtindre unes poques cèl·lules d’un pacient (d’un teixit sà fàcilment accessible com la pell) i esborrar el seu programa generant unes cèl·lules semblants a les embrionàries. Estes cèl·lules desprogramades se poden multiplicar il·limitadament en el laboratori i obtindre grans quantitats de cèl·lules que se poden tornar a programar.

Medicina regenerativa

Gurdon començà usant  l’ADN de les granotes per provar la clonació, però la tècnica de reprogramació per transferència implicava l’ús de gran quantitat d’òvuls humans i d‘embrions humans clònics que s’haurien de destruir. Després Yamanaka va trobar la tècnica explicada abans de la desprogramació seudoembrionaria de la cèl·lula, que va resultar que esta tècnica era simple i accessible a qualsevol laboratori un poc equipat.

 Gurdon i Yamanaka pasaran a la història de la ciència per haver liderat un magnífic descobriment científic com aquest.

Notícia extreta del periòdic format digital EL PAÍS, dimecres 17 de Octubre de 2012

1 comentari:

Rafa Dep.BioGeo ha dit...

Gran notícia que els hagen donat el premi ja que ha suposat un gan avanç en l'estudi de les cèl·lules, en la engunyeria genètica, i en la possibilitat de realitzar en un futur una millor regeneració cel·lular.
On inclouries esta notícia dintre del curriculum de les assignatures.
No farien falta més etiquetes