dimecres, 27 de març del 2013

Existeix vida després de la mort cel·lular

Notícia extreta de la revista virtual SINC.


En el organisme cel·lular, de forma natural moren al voltant de 3.000.000 cèl·lules per cada segon. Aquestes cèl·lules moren per degradació sense alliberar el seu contingut al exterior cel·lular, que serà menjat per les cèl·lules veïnes, o també per una necrosi provocada per un colp. Aquesta última provoca efectes tòxics a les cèl·lules veïnes.
En la revista Cell Death and Disease s’ha publicat els resultats del treball d’investigació de la Universitat Pablo de Olavide, en el que donen a conèixer el còrtex cel·lular es manté i la resta de la cèl·lula es degrada.
L’autor de l’estudi Sànchez Alcàzar, ens fa una comparació per a poder entendre-ho: “ La cèl·lula és com  una carpa de circ, que està plena de vigues com el citoesquelet, microtúbuls, filaments intermedis, d’actina... Quan aquests últims es contrauen al començament, la resta d’elements es despolimeritzen i la cèl·lula queda sense sostre, aleshores la carpa es derrumba.

Les bandes roges que envolten el còrtex cel·lular

La cèl·lula desenvolupa l’anomenat “ataúd cel·lular”, una paret de microtúbuls que es crea en el còrtex cel·lular sostenint la membrana cel·lular de l’acció de les casposes. Mentres que “l’ataúd” dura, les cèl·lules mantenen el seu contingut que està sent degradat dins de les cèl·lules. Per a que açò siga possible, altre estudi afirma que hi ha una nova paret de microtúbuls i la membrana permaneix viva i funciona en normalitat: “Vida després de la mort”
En conclusió, han constatat en cultiu cel·lular que gràcies a la “ataúd”, el còrtex cel·lular es manté viu, a causa de tota la integritat de les proteïnes que l’integren (les del sostén, les reguladores...)