dijous, 18 d’octubre del 2012

El Planeta Terra es fractura


El 11 d’abril d’aquest any, es van registrar dos grans terratrèmols de magnituds 8’7 i 8’2 en el Oceà Índic, a causa de la ruptura de una de les grans plaques tectòniques (Indoaustraliana) de la superfície del Índic, que formen l’escorça terrestre.
Van haver un total de 8 víctimes, molts menys que a la tremenda catàstrofe del terratrèmol que va sofrir esta mateixa regió l’any 2001, que va deixar un total de 230.000 víctimes.
El terratrèmol originà quatre fractures a l’interior de la placa, tres paral·leles entre si i una altra perpendicular. La zona de ruptura es situà a centenars de quilòmetres de la costa de Sumatra en ple mar.
“Probablement, és el major terratrèmol de esgarro que  s’ha registrat en sismògraf” afirmava investigadors de la Universitat de Califòrnia.


Les 12 grans plaques tectòniques

La litosfera terrestre està dividida en 12 grans plaques rígides de distints grandàries i formes, que poden xocar entre sí, o bé separar-se, deformar-se o originar serralades. Les zones on passen aquests processos dinàmics són especialment susceptibles de sofrir terratrèmols i vulcanismes.
Segons els experts, aquest terratrèmol, va originar ones molt petites ( de 30 cm d’alçada), ja que la fractura de la placa va ser per esgarro i no per la formació d’un escaló de placa, que va fer que s’afonara el fons marítim i provocara ones gegants de llarg alcanç.
Quan es va produir el terratrèmol, tot el planeta es va quedar vibran durant una estona, i a partir d’aquestes vibracions podem conèixer la estructura interna de la Terra.
  
 

Noticia extreta del periòdic EL PAÍS, dimecres 3 de octubre de 2012

2 comentaris:

alex aranega ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
alex aranega ha dit...

Me pareix una desgrácia molt trist pero per altra banda és increible i me pareix molt interessant.