Un estudi realitzat per la revista científica Nature geoscience amb la col·laboració del CSIC i La Universitat Complutense conclou que la massiva extracció d'aigua del pou de Guadalentín per a regadiu va provocar un enfonsament del terreny agravant, així, els seus efectes.
El terratrèmol produït en maig de 2011 i de magnitud 5,1 va tenir lloc en Lorca degut a la falla de alhama i per la seva situació en un lloc d'un alt risc sísmic.
L'explotació de l'aqüífer va fer variar les càrregues del terreny, provocant canvis en els esforços i les tensions que actuen en la falla. Situant els màxims de les variacions on ha haver els desplaçaments del terratrèmol. Aquesta observació s'ha fet comparant les alteracions abans i després del terratrèmol mitjançant dades GPS i radar. Que afirmaven l'enfonsament de 15 cm/any del terreny.
Aquesta és la primera volta que es relacionen directament l'activitat humana amb els efectes d'un terratrèmol.
Es important controlar aquests recursos ja que suposen el cobriment de més del 30% de les necessitats humanes tant per al regadiu com per a les cases.
Per a veure la notícia completa fes click aquí.
2 comentaris:
Una notícia important que també la vaig llegir en el periòdic El País, ja que és impactant perquè com dius tú, és la primera vegada que es relaciona les activitats humanes amb els efectes d'un terratrèmol, on es veu clarament la influéncia del èsser humà. Cada volta són menys els aqüífers que tenim en bones condicions per a l'ús domèstic, ja que mols estan contaminats i altres s'esgoten.
Estic d'acord amb Marcel, però també m'agradaria destacar que aquesta és del tipus de notícies que no apareixen amb la incidència que es deuria en els mitjans de comunicació. Potser que el fet del terratrèmol cridara l'atenció, però que l'ésser humà puga ser responsable pareix que tinga que normal.
Publica un comentari a l'entrada