diumenge, 4 de març del 2012

MENJAR MENYS MANTÉ EL CERVELL JOVE


La Raó publicava el passat mes de Setembre la notícia següent:

Un equip d'investigadors italians de la Universitat Catòlica del Sagrat Cor (Roma) anunciava en 'Proceedings of the National Academy of Sciences' un descobriment lligat a la molècula CREB1. La dita molècula, activada per la restricció calòrica, pot augmentar i produir efectes beneficiosos en el cervell per mitjà de l'activació d'un altre grup de molècules relacionades amb la longevitat, les sirtuinas. A més regula les funcions importants del cervell que controlen la memòria, l'aprenentatge i l'ansietat, i la seua activitat es reduïx per l'envelliment fisiològic.

L'experiment va ser realitzat en ratolins i consistia en la restricció calòrica (dieta hipocalórica) als dits ratolins. Estos només podien menjar fins a un 70% dels aliments que consumeixen normalment, una manera coneguda de prolongar la vida. A més, amb restricció calòrica els ratolins no es convertien en obesos i no desenrotllaven diabetis, mostraven major rendiment cognitiu i de memòria i eren menys agressius, es desenrotllava més tard la malaltia de l'Alzheimer, i amb símptomes menys greus que els animals sobrealimentats.

Per tant esta gran troballa identifica per primera vegada un important mediador dels efectes de la dieta en el cervell i té implicacions importants per a desenrotllar futures teràpies que mantinguen el cervell jove i previnguen la degeneració cerebral i el procés d'envelliment.