Aquest divendres 25 per la vesprada vaig tindre la possibilitat d'anar acompanyat d'un grup nombrós d'alumnes del 1BAC al Paranimf de la UJI a veure la representació teatral de l'obra DARWIN basada en la correspondència establerta entre Darwin i Asa Gray.
Darwin és possiblement el científic de qui més vegades parlem els biòlegs al llarg de pràcticament totes les assignatures del programa, i a Ciències per al Món Contemporani no podia ser una excepció.
Em va agradar molt, i per diversos motius.
En primer lloc, dir que l'actuació de Juli Cantó (Darwin) i Enric Juezas (Asa Gray) és espectacular, amb una presència i una solidesa escènica potent, convincent.. Tenia els meus dubtes a l'hora de portar els alumnes. Assistir amb alumnes d'edat entre 16-17 anys a veure una obra representada només per dos actors, i basada en la correspondència que entre tots dos es va establir, podia fer-se pesada. Per les primeres impressions que vaig copsar en acabar la representació, puc dir que en general, no els va desagradar.
En segon lloc, m'ha agradat perquè ens presenta un Darwin científic, investigador, meticulós, dur però al mateix temps ens el presenta amb els seus dubtes (fruit possiblement de les fortes arrels religioses que tenia), un personatge amb la intenció de no crear controvèrsies, però també, implacable front a les crítiques sense fonament que va anar rebent durant molts anys.
Fonamental i fil conductor, és per suposat el continu diàleg epistolar establert amb amb Asa Gray (evolució teista). Tant en l'època de Darwin , com en l'actual, on el diàleg entre persones que tenen visions o punts de vista diferents, és en moltes ocasions nul, o si n'hi ha, és per a destruir a l'altre; aquí, en l'obra, es veu clarament com si que és possible un intercanvi d'idees positives, aclaridores. Com des del respecte cap a l'altre, com des d'el raonament i la investigació, es poden tindre dues postures prou diferents, i tot i això ser respectuoses entre elles. Molt positiu aquest aport de l'obra per a treballar el debat a classe.
L'obra, per últim ens presenta a tots dos científics, integrats en el temps que els ha tocat viure, per a bé i per a mal. Amb els diferents científics dominants de la seua època (Wallace, Louis Agassiz, Owen,etc.); Darwin amb la mort dels seus fills, i Gray sobretot amb la Guerra de Secessió als Estats Units; i per tant es pot veure com els científics no es poden aïllar del que els envolta.
Deixe un enllaç al Blog de Carlos Corral, on es pot llegir un post interessantíssim sobre els dos protagonistes de l'obra, i que a ben segur vos servirà per a comprendre la bonica relació que van tindre.
Per acabar, donar les gràcies a dos exalumnes i amics del nostre Institut (germans Silvia i Rafa Pallarés) per les facilitats que ens han donat per a poder assistir a la representació
* Deixe una foto amb els alumnes que van assistir a l'obra
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada