dissabte, 30 de gener del 2010

Substàncies bociógenes en vegetals

Alguns vegetals contenen substàncies que impideixen l'aprofitament orgànic del iode.
Com a conseqüència, aquest oligoelement no s'utilitza per a la síntesi de l'hormona tiroide i aquesta pot ser la causa del desenvolupament de problemes del tiroedes(bocio greu, cretinisme i altres).
També es poden trobar en algunes hortalisses compostos químics naturals qui limiten la bona absorció i el bo aprofitament del ferro i el calci. A tots aquestos compostos se'ls anomenen substàncies antinutritives.

La forma de cuinar els vegetals, és molt important per a eliminar els compostos tòxics que es troben en els aliments. Un exemple seria el de la substància bociógena, que desapareix completament amb la cocció dels vegetals que la contenen. La calor destrueix els enzims responsables de la formació dels compostos tòxics. Per això el consum d'aquestes verdures cuinades no suposa cap risc per a la salud, encara que el consell mèdic-dietètic recomana, per precaució, no consumir-les amb freqüència en cas de hipotiroidisme.

Una de les causes principals del tiroides és la falta de iode en la dieta. Açò, moltes vegades es produeix per la falta d'aquest oligoelement en la terra en la qual es cultiven i en l'aigua que s'utilitza per al rec dels vegetals.

El bocio és molt fàcil d'identificar ja que es caracteritza per un creixement anormal i desmesurat de la glàndula tiroides degut a la falta de iode. Per una altra part, el cretinisme afecta als xiquets que no han rebut pruo iode i es caracteritza per un retràs enorme en el creixement i en el desenvolupament intel·lectual.




Hi ha moltíssims factors que afecten al funcionament de la glàndula tiroides. Són substàncies químiques que es troben en els aliments, o que arriven a ells pel seu tractament.

Per exemple, els bociógens són compostos químics presents en alguns vegetals que bloquegen l'absorció i l'utilització del iode. Poden estar presents en la col, colflor, brècol.
També podem trobar els glucosinolats, per degradació enzimàtica(l'enzim es llibera al mastegar la verdura crua), açò dona lloc als tiocianats, que inhiveixen la incorporació del iode a la glàndula tiroides. Es poden trobar en la mostassa, nap i el rave i s'identifiquen pel seu sabor picant.
Per últim, la goitrina, pot apareixer en l'aparell digestiu i inhibeix la síntesi de la tiroxina, la hormona tiroidea.










Per trobar la notícia.