dilluns, 28 de febrer del 2011

EL MARGALLÓ




Encara que no apareix com flora en perill extrem és una espècie important per a la nostra província.

També anomenada garballó o bargalló. És un vegetal dioic de la familia de les palmeres. Dioic vol dir que les flors seran d'un únic sexe, és a dir,m hi haurà margallons "mascle" i "femella".



El seu nom científic és Chamaerops. I es troba a les vores del mar Mediterràni desde Grècia, passant per Córcega fins Tunisia.

La seua desaparició és deu més que res a l'ús que feren els nostres avantpassats per confeccionar-se cabassos, espardenyes i altres estris necessaris per a la vida rural. A dia de hui el que afecta a dita planta són la construcció de carreteres i edificis, és a dir, el problema segueix sent antropològic( originat per l'home). Altra causa podria ser que és un vegetal comestible i amb l'alta cuina aparegué en nombroses receptes. En una notícia que he trobat comentàven que als primers anys de ser esmentada espècie protegida va ser anomenada en una recepta de cuina nadalenca i que aquest fet afectà la continuïtat del seu hàbitat. Per sort, davant problemes com el foc el margalló presenta molta resistència ja que rebrota facilment.



Ací a la província de Castelló el margalló guarda la impòrtancia de donar nom al conegut Desert de les Palmes. L'abundància de dita palma en ell l'esmentà així. La part de "desert" és per connotació religiosa que no és important per aquesta notícia.



Crec que és important que siguem conscients de la riquesa de les plantes de la nostra comunitat i que petits detalls suposen una gran ajuda per elles. Per aquest motiu nombroses organitzacions han dut a terme tallers per repoblar zones amb aquesta espècie tan especial.

3 comentaris:

Martagarcia ha dit...

M'agradat molt aquesta descripció que ens has fet sobre el margalló y sobretot que hagues recalcat la importància que té en la nostra terra.

ainhoa monfort ha dit...

Estic dacord amb tu, perque poc a poc ens estem carregan la nostra flora sense donar-li gens d'importancia i aquest pas quan ens donem conte, no podrem fer res.
La flora es una part de la nostra terra i l'estem destruint.

Paco Rambla ha dit...

Noticia vàlida per al teu dossier