dilluns, 21 de març del 2016

El tabaquisme passiu durant l'embaràs es relaciona amb més problemes respiratoris en xiquets

Una investigació coordinada per investigadors del CREAL, centre aliat d'ISGlobal, examina l'associació entre tabaquisme passiu matern durant l'embaràs i sibilàncies en xiquets. El risc de símptomes respiratoris s'incrementa de manera encara més notable si l'exposició al fum en les diferents fases prèvies i posteriors a l'embaràs és més sostinguda.
Un estudi descriu l'associació entre tabaquisme passiu matern durant l'embaràs i sibilàncies en xiquets menors de 2 anys. Els investigadors van trobar que els xiquets amb exposició materna al fum del tabac durant l'embaràs eren un 11% més propensos a desenvolupar aquests problemes respiratoris, en comparació amb els xiquets no exposats. Així mateix, l'estudi també va constatar que el risc de símptomes respiratoris s'incrementa de manera encara més notable quan més sostinguda és l'exposició al fum a les diferents fases prèvies i posteriors a l'embaràs. D'aquesta manera, en els xiquets exposats de manera passiva al tabac durant la gestació i també després del part el risc de sibilàncies es va incrementar en un 29%.

Els casos en què major risc es va detectar van ser aquells en què les mares eren fumadores actives abans de l'embaràs, aconseguint el el 74% quan, a més, el xiquet rebia exposició passiva al fum després del naixement. D'altra banda, el risc de sibilàncies va ser més gran en els xiquets amb antecedents al·lèrgics paterns.
Fins ara es coneixia que el tabaquisme matern durant l'embaràs augmenta el risc d'asma infantil, però els efectes que l'exposició passiva al fum durant l'embaràs podien tenir en la salut dels xiquets no estaven clars.

Aquesta investigació, que s'ha dut a terme amb dades de 27.993 parelles europees, ha permès concloure que l'exposició al tabaquisme passiu matern durant l'embaràs és un factor de risc independent per a les sibilàncies en els xiquets de fins a dos anys d'edat. Les dones embarassades han d'evitar l'exposició activa i passiva al fum del tabac en benefici de la salut dels seus fills. 


Per a més imformació ací. 
Aquest article està relacionat amb el tema de l'aparell respiratori de Biologia Humana.