dijous, 31 de març del 2016

Fumar durant l'embaràs altera l'ADN dels fetus

Abans de néixer, l'ADN dels nadons pot acumular mutacions induïdes per factors externs com els hàbits dels seus pares. Un nou estudi mostra com els fills de mares fumadores presenten modificacions genètiques capaços de dificultar la salut del xiquets.


Des de fa anys, molts estudis han confirmat els efectes negatius del tabac en la salut, en la majoria dels casos associats als fumadors de llarg recorregut. No obstant això, el fum de les cigarretes afecta des dels primers minuts de vida, fins i tot abans de néixer. Aquesta és la conclusió a què han arribat els autors d'un estudi publicat aquesta setmana a American Journal of Human Genetics. L'anàlisi -realitzat a més de 6.000 mares i els seus nounats de tot el món- s'assenta l'evidència que fumar cigarretes durant l'embaràs modifica químicament l'ADN del fetus i complica la seva salut. "Encara que el fetus no respira de forma autònoma, les substàncies es transmeten per la sang a través de la placenta", explica un dels autor.

Treballs anteriors ja revelaven les petjades que deixaven les dones fumadores en l'ADN dels seus fills, però fins ara mai s'havien realitzat assajos en una població d'estudi tan àmplia. L'equip d'investigadors va examinar els resultats de 6.685 nadons i les seves mares, les quals van ser distribuïdes segons els seus hàbits pel que fa a consum de tabac. D'aquesta manera, la mostra va quedar dividida en 'fumadores assídues', que fumaven durant el seu embaràs (13%); 'Fumadores ocasionals', les que van deixar de fumar a l'inici del seu embaràs (25%); i en 'no fumadores' (62%).

La nicotina no és la culpable
La investigació se centra en el cordó umbilical, una mina de cèl·lules amb gran potencial regeneratiu. La sang recollida del cordó revela que l'ADN dels nadons de les mares que són 'fumadores assídues' poseeixen 6.073 posicions diferents a la seqüència dels nounats de mares 'no fumadores'. "Creiem que són els components produïts per la combustió del tabac i no la nicotina de les cigarretes els que modifiquen el codi genètic", indica a Sinc London.
Els canvis en la seqüència d'ADN corresponen a gens vinculats amb els pulmons i amb el desenvolupament del sistema nerviós, el que ajuda a explicar les causes d'algunes malalties prematures. Ja sabem que el tabaquisme estava relacionat amb el llavi i el paladar leporí, però encara no sabem per què. L'alteració de l'ADN podria estar involucrada d'alguna manera en el procés.

Més informació ací
Aquest article està relacionat amb els temes de genètica de Biologia.