El projecte d’albirament de cetacis es va iniciar el 2009 té com un dels seus principals objectius augmentar el nombre d'observacions que remetem al Servei de Biodiversitat, comptant amb això amb la col·laboració dels navegants que passen prop de l'arxipèlag, i als quals se'ls ha informat prèviament de l'estudi que s'està realitzant, com es desenvolupa i què es pretén extreure'n. Per a obtindre més informació sobre l'albirament de cetacis fer click açí. Algunes entitats col·laboradores com Submon, treballen per al coneixement, estudi i divulgació del medi marí.
L’albirament de cetacis es realitza sempre i quan el temps ho permet. Per a poder treballar els biòlegs necessiten mar en calma o pràcticament en calma, bona visibilitat i poder arrossegar un cable de dos-cents metres amb un hidròfon amb el que poden detectar la presència dels cetacis. Alguns dels cetacis amb més presència són els dofins llistats i mulars (el principal objectiu de la campanya) i alguns rorquals (la segona balena més gran del món).
La col·laboració d'aquests navegants de Columbretes pretén reforçar el nombre d'observacions que són remeses a l'equip tècnic que s'encarreguen d'analitzar les dades i enviar-los als corresponents destinataris.
Per a recollir dades, es van elaborar unes fitxes titulades "Observació de cetacis" on s’explica la finalitat de l'estudi, les dades que es necessiten anotar i les recomanacions a l'hora d'apropar als cetacis amb l'embarcació. Després aquestes fitxes es passen a l’equip tècnic que s’encarregarà de recopilar i guardar la informació.
Gràcies a aquests mètodes es pretén conèixer millor les migracions dels cetacis i el valor que té la reserva alhora d’oferir a aquests un espai segur.
Els avisaments són cada cop més nombrosos i es pot observar l’augment respecte els inicis de la campanya del 2009.
4 comentaris:
Post esperançador perque el canvi climàtic està implicant un augment en la Tª de l'aigua, el que suposa una gran pèrdua de la biodiversitat marina en aquestes illes. Llavors els estudis que es realitzen ens podran proporcionar millors mitjans per afrontar aquesta problemàtica mediambiental.
Hem resulta un post curiós ja que no és habitual aquesta espècie en les nostres costes. Estic realment sorpresa perquè la unica vegada que he vist aquests animals ha sigut a les Canàries i mai m'imaginava que pugueren arribar fins ací.
La gravació de vídeo es molt interessant. Cada vegada son més els navegants que col.laboren amb els tècnics per conèixer el món de les balenes.
Es molt bonico i molt interessant, no sabia que hi havien cetacis a les illes columbretes
Publica un comentari a l'entrada