divendres, 25 de gener del 2013

Poblacions de llagosta roja en les Illes Columbretes

Les Illes Columbretes constituïxen un arxipèleg d’illes i illots d’origen volcànic, situat a 30 milles marines de les costes de Castelló.

La llagosta roja Palinurus elephas és una espècie que s'extén per les costes Atlàntiques i per el mediterrani. S'alimenta principalment de mol·luscos, altres crustacis i equinoderms. I té un gran valor comercial ja que pot arribar fins els 60€ per kilogram. Els pesquers espanyols capturen entre 200-400 tones de llagostes, el que suposa un benefici de 12-22 milions d'euros.

Durant anys de pesca  lliure, Les Columbretes eren conegudes com un dels caladors de llagostes més productius de tot el mediterrani. En 1990 es va crear la reserva marina d’interés pesquer, a fi de protegir un hàbitat explotat per la intensa activitat extractiva.

L’estudi de l’efecte reserva es realitza dins i fora de la reserva marina. Consisteix en l'estudi de  l’evolució de la població, l’estructura demogràfica  i els moviments dels adults (els desplaçaments són limitats, entre 2 i 5 km).
llagosta roja
Per a obtindre eixa informació es realitzen pesques experimentals per estimar l’abundància, registrar la relació entre la talla i el pes, l’edat i la fecunditat; mitjançant el matcatge d'exemplars.

Després de tots aquests anys de protecció, la població protegida és entre 5 i 20 vegades més abundant que la dels caladors pròxims. A més, s’ha constatat una relació inversa entre l’abundància de llagostes i la distància a la reserva, en els límits de la qual es registra una pesca notable. 
Sens dubte un clar exemple de la recuperació d'una espècie amenaçada per la sobrepesca.
Per a veure la font fer click aqui i açí.

2 comentaris:

Ana Bartoll ha dit...

Aquesta noticia es de gran interes ja que ens comenta com a causa de la brusca activitat dels humans, la sobrepesca, es van arribar a reduir molt la quantitat de llangosta roja. Va ser un gran avanç denominar Les Columbretes com a reserva marina, ja que gràcies a aquesta acció es pot veure la evolució d'aquesta espècie, i sense aquesta protecció probablement la llangosta roja haguera acabat extingida.

P.D: Dona't compte que la etiqueta de "CURSO_2012-13" té un espai després del guió.

Paco Rambla ha dit...

Son necessàries les reserves marines.
Encara que no tots estan d'acord amb les normes per la seua utilització. Com és el cas dels pescadors no-professionals.