dissabte, 23 de febrer del 2013

L'evolució de la mà humana

   David Carrier, professor del departament de biologia de Case Western Reserve University, Michael Morgan, fa uns mesos van escriure un article en The Journal of Experimental Biology en què parlaven sobre com ha evolucionat la mà humana.
   Sempre s'ha dit que els nostres parents més pròxims són el ximpanzés; comparant la mà d'un d'ells amb la nostra observem semblances i diferències:

    Com es pot observar, els ximpanzés tenen el dits més allargats i menys superfície en el palmell, al contrari que una mà humana, que té els dits més curts, però més superfície al palmell. Una altra diferència notòria és al dit gros: el d'un ximpanzé és més curt i està menys separat del conjunt de la mà, el que els impedeix tancar el puny com nosaltres, ja que el nostre és més llarg i separat del palmell.
   En l'article diuen que igual que els peus han evolucionat per a passar d'agafar-se als arbres a caminar i còrrer perfectament, les mans ha evolucionat per a la lluita. Per a comprovar açò van fer tres anàlisis de 12 experiments en els que van participar 10 practicants de boxa i arts marcials. 
    En el primer anàlisi van comparar la força de colpeig d'una mà obert a la d'una mà tancada. El resultat d'aquest els va resultar sorprenent: la força de colpeig és la mateixa. El ràtio màxim -relacionat amb els danys musculars o cerebrals causats a l'objectiu- no canvia. 
    En els següents experiments van descobrir que la posició en la que es troben els ossos és important ja que aquesta forma de la mà protegeix els ossos i impedeix la trencament o les repercussions en la nina. A més, en reduir la superfície de colpeig, també s'aconsegueix una major facilitat a l'hora de trencar allò que es colpege, ja siga la pell o els ossos del contricant, etc. D'aquests n'extrauen la conclusió de que la mà humana ha evolucionat de forma que puguem agafar coses petites amb el dit gros i l'índex o el cor amb precisió i alhora per a poder colpejar amb el puny tancat.

            
Puny tancat
Posició per  agafar coses petites


1 comentari:

Ana Bartoll ha dit...

L'evolució humana és un procés d'evolució biològica de l'espècie humana des dels seus ancestres fins a l'estat actual. Aquest estudi ens presenta les múltiples aparençes que hi ha entre una mà d'un ximpanzé i d'un humà, igual que hi ha certes diferències. És una dada curiosa saber que la mà humana ha evolucionat de manera que puguem agafar coses petites amb el dit gros, però al mateix temps perquè puguem colpejar amb el puny tancat, acció que no podrien realitzar els ximpanzés, així evitariem trencar-nos algun ós i fer mal a la nina. He d'admetre que no sabia que la mà havia evolucionat perquè poguéssim colpejar, sempre és interessant aprendre coses noves, m'ha semblat un post molt curiós.