dissabte, 23 de febrer del 2013

Fruïts més rics en Vitamina C i sucres


Les fruites i verdures contenen compostos químics (fitoquímics), com els fenols, que es creuen relacionats amb la síntesi d'antioxidants. Amb vista d’aconseguir vegetals més rics en fenols, diversos estudis científics han proposat sotmetre la planta a estrès oxidatiu, perquè acumulin aquestes substàncies com a mecanisme de defensa.

Investigadors de la Universitat Federal de Ceará (Brasil) han arribat a la conclusió que els mètodes agrícoles ecològics provoquen estrès en les plantes, i produeixen fruits més rics en sucres, fenols i vitamina C. Tot i ser d’un tamany més reduït.

Els investigadors van mesurar, d'una banda, la concentració de fitoquímics en tomàquets orgànics i convencionals, i de l'altra, la concentració d'enzims relacionats amb l'estrès oxidatiu.

Les conclusions van mostrar que els fruits procedents d'agricultura orgànica presenten un nivell d'estrès major, que, juntament amb la limitació de nitrogen, fa que els fruits siguin un 40% més petits. Per contra, les concentracions de vitamina C i fenols van ser un 55% i 139% superiors respecte als tomàquets convencionals.

La novetat d'aquest estudi és que sembla confirmar la relació entre el metabolisme fenòlic i l'estrès oxidatiu. Els científics suggereixen que els agricultors haurien d'acceptar un petit nivell d'estrès en les seves fruites i verdures, per així millorar certs aspectes nutricionals.

Per veure la notícia completa fer click aquí.