dijous, 24 d’abril del 2014

Recuperen la memoria en ratolins malalts d'Alzheimer

   Un grup de científics de la Universitat Autònoma de Barcelona han revertit per primera volta la pèrdua de memòria en ratolins en un estat inicial d'Alzheimer, mitjançant la teràpia gènica. Aquesta notícia tan interessant es va publicar en The Journal of Neuroscience i en la plataforma de notícifes SINC.

   La teràpia que van utilitzar consisteix en la injecció en l'hipocamp (una regió del cervell important per al processament de la memòria), d'un gen que provoca la producció de la proteïna Crtc 1. La proteïna restituïda per la teràpia gènica permet desencadenar els senyals necessaris per activar els gens implicats en la consolidació de la memòria a llarg termini.


   Per identificar aquesta proteïna, els científics han comparat l'expressió de gens en l'hipocamp en ratolins sans i en transgènics que tenien la malaltia. Mitjançant microxips d'ADN han identificat els gens i les proteïnes que s'expressaven en un i un altre cas en diferents fases de la malaltia.

   A més, van observar que els gens implicats en la formació de la memòria coincideix amb els gens que regula la proteïna Crtc1. L'alteració d'aquest grup de gens podria causar la pèrdua de memòria en els estats inicials de la malaltia d'Alzheimer.

   Les persones que sofreixen pèrdues de memòria molt xicotetes, és a conseqüència de la formació de plaques amiloides, les quals impideixen que la proteïna Crtc1 actue de manera normal. Aquest fet, fa que no es puguen activar els gens responsables de la sinapsi entre neurones de l'hipocamp i per tant, l'individu no pot realitzar correctament tasques de memòria.

Per visitar la pàgina inicial clique ací, i per a més informació ací.

   Com a conclusió, aquesta notícia té molta importancia pel fet que uns simples ratolins hagen recuperat la memòria mitjançant terapia gènica.  A més, obri noves rutes per a trobar noves solucions per a les persones amb Alzheimer en etapes primerenques com ara: el desenvolupament de teràpies farmacològiques que activen la proteïna. Pel que fa al temari de 2 de batxillerat, la notícia l'he relacionada amb el tema 4, que tracta sobre  les proteïnes, les seues funcions i les seues característiques.