dissabte, 16 de maig del 2020

Estratègies del VIH front els tractaments


El causant del sida, el VIH, es capaç d'ocultar-se latentmet en un reservori del sistema inmunitari durant anys i tornar després aunque el pacient ha recivit durant eixe temps els tractaments més eficaços.
De moment no se sap la causa d'aquest fenomen, però un grup d'investigadors de Yale, als Estats Units, ha trobat una explicació per a aquesta acció per part del virus.

Segons s'escriu en la revista 'Science Translation Medicine', les cél.lules T CD4 actuen com la memória  del sistema inmune de infeccions pasades. Aquestes són el refugi del VIH, ja que aquest s'integra a l'ADN de les cél.lules T, i al no estar actiu, aquest és invisible per el sistema inmunitari.

Segons l'autora del treball, és mol difícil estudiar aquestes cél.lules, ja que una de cada un milió de cél.lules T CD4 conté el virus del VIH infecciós.

Per tant aquest grup d'investigador ha trobat una forma per poder detectar les cél.lules infectades i poder controlar la propagació. Treballant amb cél.lules amb pacients amb aquest virus han rebut teràpia antirretroviral, van activar el virus en les cél.lules T al laboratori i etiquetaren l'ARN viral amb tècniques de fluorescència que identifica les cél.lules infectades pel VIH. Aquest projecte continua amb l'ús del métode anomenat HIV SortSeq, per poder rastrear la interacció del ARN del hoste i el virus a l'interior.

Amb això es va descobrir que el VIH segresta gens que permeteixen que les cél.lules T sobreviuen. A més el virus treballa per promoure l'expressió de gens implicats al càncer, ja que el virus inhibeix el control de l'activació de gens cancerosos de cél.lules hoste. Fins i tot això no causa el càncer, però ajuda a que proliferen aquestes cél.lules  T que guarden el VIH.

Segons aquest projecte, prodria servir d'ajuda al desenvolupament de formes per poder controlar el virus del VIH.

Deixo ací el link a la notícia original per si la voleu visitar.