dijous, 2 de maig del 2013

Les mosques poden arribar a ser alcohóliques


“M'han donat carabasses, posa'm una altra ronda” és una reacció molt humana. Ara sembla que els mascles de mosca experimenten ‘desitjos’ similars quan després de diversos intents no aconsegueixen tenir relacions sexuals.

Un estudi elaborat a la Universitat de Califòrnia en Sant Francisco (EUA) ha descobert que la privació de l'acte sexual en mosques altera els nivells d'un neurotransmissor implicat en sistemes de recompensa cerebrals i fa que l'etanol els vingue més de gust.

Galit Shohat-Orphir junt al seu equip d'investigadors van buscar comparar l'actitud de mascles que hagueren tingut experiències sexuals ben diferents. Un grup va tindre sessions de ‘rebuig sexual’ amb femelles no receptives durant una hora, tres vegades al dia, quatre dies consecutius. En l'altre els mascles es van ajuntar durant sis hores cada dia, durant quatre jornades amb múltiples femelles receptives.
En el següent pas, els mascles no satisfets sexualment es posen en un nou recipient en el qual poden triar entre aliment normal i aliment al que s'ha afegit un 15% d'alcohol, i aquestes mosques que no s'han pogut apariar trien preferentment el segon, mentre que els mascles satisfets, davant la mateixa elecció, rebutgen l'aliment amb etanol.

La diferència de comportament que respon al que passa en el cervell d'uns i d'uns altres és la presència del neuropèptid F, regulador de la recerca de gratificació. Així, els mascles que aconsegueixen apariar-se amb èxit tenen gran quantitat d'aquesta molècula en el cervell, mentre que els rebutjats tenen nivells inferiors i busquen una gratificació alternativa consumint alcohol fins a la intoxicació.
Una molècula similar en humans, el neuropèptid Y, pot igualment disparar els comportaments com el consum excessiu d'alcohol, i els investigadors es plantegen que tal vegada siga una pista per, en el futur, poder tractar mitjançant aquest mecanisme els problemes de les addiccions. De fet, recorden els científics, els nivells del neuropèptid Y en el cervell humà es redueixen en persones que sofreixen depressió i problemes postraumátics, la qual cosa pot predisposar-les a l'alcohol.

NOTICIA COMPLETA

1 comentari:

Unknown ha dit...

Una notícia realment sorprenent, ja que és un altre, dels molts descobriments que s'estan duent a terme en l'actualitat, aquesta volta la mosca ha sigut l'animal d'experiment. Les mosques com no són animals atontats, també els va això de la marxa i prefereixen beure i menjar allò que tinga un poc de alcohol (etanol) jejejeje.