dissabte, 11 de maig del 2013

Mosquits modificats per a tractar la malària


Estos dies ha sortit a la llum una notícia sobre uns mosquits modificats que han adquirit la capacitat de neutralitzar el plasmodi causant de la malària i, són capaços de transmetre la propietat descendents. L'assaig, publicat a Science, arriba quan la recerca d'una vacuna s'allarga, i el plasmodi que la causa està adquirint resistències als medicaments.
Només la Universitat de Michigan, amb el científic Zhiyong Xi, ha inoculat un bacteri Wolbachia, que actua contra el plasmodi, als mosquits (en aquest cas, Anopheles stephensi). Però el més important es que han aconseguit que el bacteri continuï present durant posteriors generacions. Això és fonamental ja que no caldria estar alliberant mosquits modificats contínuament, mentre la resistència es reprodueixi sola.
Plasmodium falciparum en sang humana

Tot l'article que publica Science va en la línia del canvi de mètode en el tractament. Abans, els esforços es centraven a matar al mosquit. Ara és manipula perquè no pugui transmetre el paràsit. L'eradicació és l'objectiu, però no és fàcil. Ha d’estar  al centre del treball d'experts i governs. La malària segueix sent endèmica a 99 països. Això, ha portat als científics a adoptar l'eradicació com el principal objectiu.
Els darrers anys, els governs i els científics havien centrat els seus esforços en el "control" de la malaltia i reduir la mortalitat. Ara, la interrupció de la transmissió de la malaltia suposa un canvi de paradigma. Ja no val amb tractar a les persones amb símptomes, sinó que és important detectar i controlar a tots els infectats, i fins i tot tractar la població amb fàrmacs. A més, l'esforç de l'eradicació ha d'implicar a tots els països.
Respecte el que afirma el experiment, no es tracta d'escollir entre l'eradicació i el control, ja que ambdues estratègies són necessàries donada la variabilitat geogràfica de la malària. Igual que tampoc es tracta de triar una de les eines existents, sinó d'utilitzar-les totes: la distribució de mosquiteres impregnades amb insecticida, la detecció precoç, el tractament i la vacuna.
    Per a veure la notícia completa fer click aquí.

1 comentari:

Perros ha dit...

És una bona notícia. Espero que es pugui controlar la malaltia.